Το AfD φαίνεται να αποσπά ψήφους από τη Μέρκελ

Το AfD φαίνεται να αποσπά ψήφους από τη Μέρκελ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να χαρίσει στο ευρωφοβικό κόμμα της Γερμανίας, την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τις πρώτες του έδρες σε δυτικό κρατίδιο αυτήν την Κυριακή, οπότε πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Αμβούργο. Ο ηγέτης του κόμματος, Μπερντ Λούκε, ο οποίος κατάγεται από το Αμβούργο, είχε δηλώσει πρόσφατα πως είναι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα επειδή «ύψωσε το ανάστημά του κι έδειξε σε όλους στην Ε.Ε. πως τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι».

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η AfD εμφανίζεται να ξεπερνά το εκλογικό όριο του 5% και να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αποσπώντας ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση του Αμβούργου θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνει στα χέρια των σοσιαλδημοκρατών, που συγκεντρώνουν 45% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων υπό τον Ολαφ Σολτς, τον 56χρονο δήμαρχο του κρατιδίου. «Αν δεν φτάνουν οι έδρες, θα ζητήσω συνεργασία με τους Πράσινους», προανήγγειλε ο Σολτς, αποκλείοντας  εκ  προοιμίου το  ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού.

Η Εναλλακτική, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια, έχασε οριακά την ευκαιρία να εκπροσωπηθεί στην ομοσπονδιακή βουλή το 2013, αποτυγχάνοντας να συγκεντρώσει πάνω από 5%. Πέρυσι όμως πέτυχε τον στόχο αυτό σε τρεις αναμετρήσεις ανατολικογερμανικών κρατιδίων. «Στο Αμβούργο υποθέτω ότι θα μπουν στη Βουλή, αλλά με μικρότερη υποστήριξη από ό,τι στο Βρανδεμβούργο, στη Σαξονία και τη Θουριγγία», όπου κατέκτησαν μεταξύ 9,7 και 12,2%», σχολίασε ο Κάι Ούβε Σναπ του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Η αρχική προτεραιότητα της ατζέντας του κόμματος ήταν η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ και η υιοθέτηση του γερμανικού μάρκου. Κατά καιρούς έχει όμως φλερτάρει με συντηρητικά θέματα, όπως η σκληρή αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ο νόμος και η τάξη, καθώς και οι οικογενειακές αξίες.

Κάποια από τα στελέχη του είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς το αντιισλαμικό κίνημα «Ευρωπαίοι πατριώτες εναντίον του εξισλαμισμού της Δύσης» (Pegida), που άρχισε τον Οκτώβριο να διοργανώνει διαδηλώσεις κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη. Ενώ η AfD έχει μέχρι τώρα παρουσιάσει καλές επιδόσεις στην πρώην ανατολική Γερμανία, που υπολείπεται σε επίπεδα ανάπτυξης και απασχόλησης του δυτικού κομματιού της χώρας, τώρα ελπίζει πως θα έχει εκλογικά κέρδη και στο Αμβούργο, ένα πλούσιο εμπορικό κέντρο 1,8 εκατ. κατοίκων με χαμηλού προφίλ εκατομμυριούχους, το οποίο παραδοσιακά αποτελούσε προπύργιο των σοσιαλδημοκρατών.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ παραμένουν κυρίαρχοι με 42% έναντι 23% των σοσιαλδημοκρατών. Οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς συγκεντρώνουν 10% και 9%, αντίστοιχα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή