Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης ίσως να μη χρειαζόταν

Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης ίσως να μη χρειαζόταν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν 70 χρόνια από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς που μετέτρεψαν τη Δρέσδη σε αποκαΐδια. Τα σοβιετικά στρατεύματα προήλαυναν προς τη Γερμανία από την Ανατολή και οι σύμμαχοι από τη Δύση, αλλά για τον δωδεκάχρονο Εμπερχαρντ Ρένερ, ο πόλεμος έμοιαζε πολύ μακριά. Η Δρέσδη δεν είχε υποστεί τις καταστροφές σαν άλλες πόλεις όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο. Ακόμα, όμως, και όταν άρχισαν να ουρλιάζουν οι σειρήνες της αεράμυνας, ακριβώς πριν από 70 χρόνια, ο πατέρας του Ρένερ πίστεψε ότι απλώς επρόκειτο για την προσέγγιση αναγνωριστικής αποστολής. Επειτα μία βόμβα έσκασε στον κήπο της οικογένειας διαλύοντας την πόρτα προς το υπόγειο, όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο η οικογένεια, και ρίχνοντας τον Ρένερ και τη μητέρα του στο έδαφος. Κάποιος άρχισε να ουρλιάζει ότι η στέγη είχε πάρει φωτιά και έτσι όλοι βγήκαν τρέχοντας στον δρόμο παρότι ο βομβαρδισμός εξακολουθούσε και θα συνεχιζόταν για 37 ώρες.

Σήμερα η απόφαση για βομβαρδισμό της Δρέσδης βρίσκεται στο επίκεντρο αμφισβήτησης. Τότε οι σύμμαχοι πίστευαν ότι με τις αεροπορικές επιδρομές θα εξανάγκαζαν τους ναζί σε παράδοση άνευ όρων. Ιστορικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι το μοναδικό που πέτυχαν ήταν η ογκωδέστατη απώλεια ανθρώπινων ζωών χωρίς να επηρεαστεί καθόλου το τέλος του πολέμου.

Οταν τελείωσε η επιδρομή, οι δρόμοι ήταν διάσπαρτοι με πτώματα, ενώ τα περισσότερα κτίρια είχαν μεταβληθεί σε χαλάσματα, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και η ιστορική Οπερα καθώς και πολλά μουσεία. Η Εκκλησία της Παναγίας, τεχνοτροπίας μπαρόκ, μπορεί αρχικώς να άντεξε, αλλά αποδυναμώθηκε τόσο από την τρομερή πυρκαγιά και τις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε κατέρρευσε μόνη της δύο ημέρες αργότερα. Καθώς ο Ρένερ περπατούσε στους δρόμους της Δρέσδης είδε για πρώτη φορά στη ζωή του ανθρώπινο πτώμα, αν και τις ημέρες που ακολούθησαν είδε τόσο πολλές σορούς που έπαψαν να του κάνουν εντύπωση. Επιτροπή ειδικών το 2008 κατέληξε ότι στη Δρέσδη σκοτώθηκαν 25.000 άνθρωποι.

Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 ετών, αντιφασιστικές οργανώσεις θα δημιουργήσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την πόλη, ενώ στις γιορτές μνήμης θα συμμετάσχει και ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή