Συντριβή του CDU στο Αμβούργο

Συντριβή του CDU στο Αμβούργο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τη δύναμη των σοσιαλδημοκρατών σε ομοσπονδιακό επίπεδο απέσπασε την Κυριακή ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, οδηγώντας σε συντριβή τους τοπικούς χριστιανοδημοκράτες. Το αποτέλεσμα της Κυριακής αναβαθμίζει τον Σολτς σε ρόλο ανταγωνιστή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για το αξίωμα του υποψήφιου καγκελαρίου των σοσιαλδημοκρατών.

Ο Σολτς, ο οποίος κυβερνά στο Αμβούργο την τελευταία τετραετία, εκπροσωπεί την κεντρώα πτέρυγα των σοσιαλδημοκρατών εισπράττοντας χαρακτηρισμούς όπως «αρσενική Αγκελα Μέρκελ». Ο προσδιορισμός ανήκει στη Ρενάτε Κίναστ, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, οι οποίοι προετοιμάζονται να συγκυβερνήσουν με τον Σολτς, αφού η νίκη των σοσιαλδημοκρατών δεν σήμαινε αυτή τη φορά και αυτοδυναμία. Το κόμμα του Ολαφ Σολτς υποχώρησε από το 48,4% στο 45,7%, ενώ οι τοπικοί χριστιανοδημοκράτες κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 15,9%, από 21,9%.

Στη Βουλή το AfD

Οι χριστιανοδημοκράτες έχασαν ψήφους προς τα δεξιά, προς το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD, που εισήλθε για πρώτη φορά σε Βουλή δυτικογερμανικού κρατιδίου με 6,1%, αλλά και προς το φιλελεύθερο FDP, που παρέμεινε στην τοπική Βουλή, παρά τη μάχη ζωής και θανάτου που δίνει σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ενισχυμένο εξήλθε από την αναμέτρηση το κόμμα της Αριστεράς, συγκεντρώνοντας 8,5% από 6,4% προ τετραετίας.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, αφού η ηγεμονία των χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ παραμένει σταθερή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, στις οποίες απέσπασε 41,5% ενώ οι σοσιαλδημοκράτες δεν δείχνουν να ξεπερνούν το 25%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι σε μια συγκυρία κατά την οποία τα δύο μεγάλα κόμματα συγκυβερνούν και οι πολιτικές τους συγκλίνουν, τον κύριο λόγο έχουν οι προσωπικότητες.

Ετσι σε ομοσπονδιακό επίπεδο το μεγαλύτερο ατού των χριστιανοδημοκρατών είναι η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ σε τοπικό επίπεδο, το ίδιο κόμμα καταβαραθρώθηκε στο 15% αφού οι ψηφοφόροι προτίμησαν τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς. Οι εκλογές του Αμβούργου ήταν σύμπτωμα της γενικότερης πενίας ηγετικών στελεχών των χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι διατηρούν την πρωθυπουργία μόλις σε τέσσερα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Tο ερώτημα για το 2017

Το ερώτημα που τίθεται από χθες στον γερμανικό Τύπο είναι αν οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 θα είναι μια μονομαχία μεταξύ Μέρκελ και Σολτς, με τον μέχρι τώρα βέβαιο υποψήφιο καγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να υποκλίνεται στη δημοτικότητα του εσωκομματικού του αντιπάλου. Ουσιώδεις πολιτικές διαφορές μεταξύ Γκάμπριελ και Σολτς δεν υφίστανται, αν και ο νυν επικεφαλής του κόμματος και αντικαγκελάριος έχει την ικανότητα να απευθύνεται στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος με εύηχα ρητορικά σχήματα. Ο Σολτς, αντιθέτως, διαπρέπει ενώπιον ακροατηρίων επιχειρηματιών και οι συμβουλές που τώρα δέχεται είναι να μην μπει καν στον κόπο να διαπραγματευθεί σε τοπικό επίπεδο με τους Πρασίνους, αλλά να προτιμήσει τους φιλελευθέρους. Οι Πράσινοι, που σημείωσαν ελαφρά άνοδο αποσπώντας 12%, εκφράζουν αντιρρήσεις για μεγάλα έργα όπως η ανάπλαση του λιμανιού, ενώ ζητούν ανθρωπιστική υποδοχή των προσφύγων και επενδύσεις στις συγκοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή