Την αθώωση του Στρος – Καν πρότεινε ο εισαγγελέας

Την αθώωση του Στρος – Καν πρότεινε ο εισαγγελέας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΛΛΗ. Την αθώωση του Ντομινίκ Στρος-Καν από τις κατηγορίες διακεκριμένης μαστροπείας πρότεινε χθες ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της Λίλλης, στη χθεσινή αγόρευσή του. «Η δικαστική έρευνα και η ακροαματική διαδικασία δεν απέδειξαν την ενοχή του κ. Στρος-Καν», είπε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Φεβρ, ομολογώντας την αποτυχία των διωκτικών αρχών να αποδείξουν ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ και πάλαι ποτέ φαβορί για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξασφάλιζε τις ιερόδουλες για τα όργια, στα οποία συμμετείχε στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

Ο 65χρονος κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι γνώριζε την επαγγελματική ιδιότητα των γυναικών στα όργια και ότι φρόντιζε για την παρουσία τους στις λεγόμενες «parties fines», όπως λέγονται σε λόγια γλώσσα τα όργια. Η καταδίκη του Στρος-Καν για διακεκριμένη μαστροπεία θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στην καταδίκη του σε δέκα χρόνια κάθειρξης.

Τις αμφιβολίες του για τις κατηγορίες είχε εκφράσει ο εισαγγελέας πριν ακόμη αρχίσει η δίκη, ζητώντας από την αρχή της διαδικασίας την απόσυρση του κατηγορητηρίου. Το αίτημα του εισαγγελέα δεν είχε γίνει, όμως, δεκτό από την έδρα.

«Το νομικό σύστημα της Γαλλίας επαίρεται για την αποφυγή καταδίκης, όταν υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες ενοχής. Η διασημότητα του κατηγορουμένου δεν μπορεί να οδηγεί σε καταδικαστική απόφαση. Για τον λόγο αυτό ζητώ την αθώωσή του», είπε ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας Φεβρ.

Απόσυρση αγωγής

Την ίδια στιγμή, δύο πρώην ιερόδουλες που συμμετείχαν στα όργια απέσυραν αγωγή στην αστική δικαιοσύνη κατά του Στρος-Καν, με τους συνηγόρους τους να υποστηρίζουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ δεν ήταν επαρκή.

Η ίδια η δίκη, όμως, αποτέλεσε έναν ακόμη εξευτελισμό για τον Στρος-Καν, τέσσερα χρόνια μετά την πολύκροτη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη, για απόπειρα βιασμού της καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel, Ναφισατού Ντιαλό, τον Μάιο του 2011. Η υπόθεση εκείνη έτυχε εξωδικαστικού συμβιβασμού, με τις κακές γλώσσες να υποστηρίζουν πως το ποσό που έλαβε η κ. Ντιαλό προήλθε από πώληση έργου ζωγραφικής από μέρους της πρώην συζύγου του Στρος-Καν, της δημοσιογράφου και κληρονόμου της συλλογής του γκαλερίστα Πολ Ρόζενμπεργκ, Αν Σενκλέρ.

Την αυστηρότητα της Δικαιοσύνης αναμένεται, πάντως, να αντιμετωπίσει ο διαβόητος μαστροπός «Ντοντό ο σαλαμούρας», συγκατηγορούμενος του Στρος-Καν, για τον οποίο ο εισαγγελέας πρότεινε καταδίκη σε ένα έτος φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Οι 13 άλλοι κατηγορούμενοι, φίλοι του Στρος-Καν, αντιμετωπίζουν χρηματικά πρόστιμα μεταξύ 2.000 και 20.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του την περασμένη εβδομάδα, ο Στρος-Καν παραδέχθηκε ότι είναι ακόλαστος και ότι όντως συμμετείχε σε όργια, για να επιτεθεί όμως στο δικαστήριο για την εμμονή στην ερωτική του ζωή.

Αλγεινή εντύπωση και σημαντική ζημία στη ήδη τρωθείσα φήμη του Στρος-Καν προκάλεσαν, βέβαια, οι καταθέσεις των δύο πρώην ιερόδουλων, οι οποίες διηγήθηκαν πώς ο πάλαι ποτέ επικεφαλής του ΔΝΤ τις υποχρέωσε σε παρά φύση συνουσία απολαμβάνοντας την οδύνη τους. «Υπέστην διείσδυση παρά τη θέλησή μου. Αν ήμουν ακόλαστη, θα ήθελα τουλάχιστον να μου ζητηθεί η άδειά μου πριν υποστώ τέτοια πράξη», είπε η πρώην ιερόδουλη Ζαντ, καταθέτοντας στο δικαστήριο της Λίλλης στη βόρεια Γαλλία.

Στην απολογία του, ο Στρος-Καν υποστήριξε ότι αγνοούσε την ιδιότητα των γυναικών, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή