«Κατέστρεψαν τις ελπίδες για ειρήνη»

«Κατέστρεψαν τις ελπίδες για ειρήνη»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Τον κρίσιμο σιδηροδρομικό κόμβο του Ντεμπάλτσεβε δήλωσαν ότι κατέλαβαν χθες οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές της Ουκρανίας.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Αμυνας των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα των ρωσόφωνων εκδίωξαν τον στρατό του Κιέβου από την πόλη, την οποία ελέγχουν.

Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε χθες ο Βαλέρι Τσάλι, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι μάχες στο Ντεμπάλτσεβε «κατέστρεψαν τις ελπίδες του πλανήτη για ειρήνη», προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή των αυτονομιστών οδηγεί μοιραία σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Οι εκτεταμένες μάχες στο Ντεμπάλτσεβε, δύο 24ωρα μετά την κήρυξη της εκεχειρίας, έμοιαζαν χθες το βράδυ να κοπάζουν, με τα βαρέα όπλα των δύο πλευρών να αναμένεται να αποσυρθούν σταδιακά, τηρώντας την καταληκτική ημερομηνία.

Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρι Λισένκο δήλωσε χθες σε ανταποκριτές δυτικών ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι τουλάχιστον πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στις ζώνες των μαχών. «Μόλις τα όπλα σιγήσουν, θα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την απόσυρση των στρατευμάτων μας» είπε ο Λισένκο.

Σε πολλά σημεία της Ανατολικής Ουκρανίας, οι μάχες σταμάτησαν ή περιορίστηκαν σημαντικά. Στο Ντεμπάλτσεβε, όμως, ανταποκριτές του πρακτορείου Associated Press ανέφεραν χθες το απόγευμα ότι κυβερνητικά στρατεύματα συνέχιζαν να βάλλουν με πυροβολικό εναντίον θέσεων των αυτονομιστών. Το Ντεμπάλτσεβε, λόγω της κρίσιμης στρατηγικής του θέσης, διεκδικείται και από τις δύο πλευρές. Η κυριότητα της πόλης δεν επιλύθηκε στη συμφωνία εκεχειρίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα από τους ηγέτες Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

«Ημουν χθες (νύχτα Δευτέρας) στην πρώτη γραμμή και τα άρματα μάχης μας και το πυροβολικό μας αποσύρονταν. Αναμένω το ίδιο να πράξει και η πλευρά του Κιέβου» ανέφερε ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην πόλη Σολένταρ, 40 χλμ. από το Ντεμπάλτσεβε, γύρω από τους τρόπους με τους οποίους θα αποσύρονταν τα βαρέα όπλα από τα πεδία των μαχών και ειδικότερα από το Ντεμπάλτσεβε.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους, ενώ η κρίση έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο όξυνση των σχέσεων  μεταξύ  Ρωσίας  και Δύσης.

Οι φόβοι της Δύσης

Η Δύση φοβάται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τμήματα της Ανατολικής Ουκρανίας «Νέα Ρωσία», επιδιώκει τη συνέχιση της ένοπλης διένεξης, προλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό την επέκταση της επιρροής του Κιέβου στις διαφιλονικούμενες ζώνες και κυρίως την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Τα κράτη της Δύσης διατηρούν, όμως, τη δυνατότητα επέκτασης των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, με την ελπίδα ότι η πίεση που θα ασκήσουν στη Ρωσία θα οδηγήσει τον πρόεδρο Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του πάνω στους αυτονομιστές για να διακόψουν οριστικά τις μάχες. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να παράσχει αντιαρματικό οπλισμό στο Κίεβο, εφόσον η εκεχειρία δεν τηρηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή