Η Αίγυπτος ζητεί πάλι επέμβαση

Η Αίγυπτος ζητεί πάλι επέμβαση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες, η Λιβύη θα έπρεπε να γιορτάζει την τέταρτη επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ωστόσο, η κατάσταση στη χώρα μόνο «κανονική» δεν είναι. Τη Δευτέρα, η Αίγυπτος αναμείχθηκε για πρώτη φορά άμεσα στον εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη γειτονική της χώρα, σηκώνοντας F-16 για να βομβαρδίσουν θέσεις τζιχαντιστών στην πόλη Ντέρνα. Χθες, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την «επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου», το Κάιρο ζητούσε από τον ΟΗΕ μια δεύτερη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, ύστερα από εκείνη που κατέληξε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, για να βυθίσει τη χώρα στο απόλυτο χάος.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» από τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σάμεχ Σούκρι, βρισκόταν στην έδρα του ΟΗΕ, προκειμένου να θέσει στην αυριανή, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόταση για τη δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού, ο οποίος θα επέμβει άμεσα εναντίον των τζιχαντιστών.

Αφορμή για τη διπλωματική και στρατιωτική κινητοποίηση της Αιγύπτου στάθηκε η ανάρτηση σε ιστοσελίδα των τζιχαντιστών φρικιαστικού βίντεο γύρω από τον αποκεφαλισμό 21 Αιγύπτιων κοπτών από εξτρεμιστές, οι οποίοι δηλώνουν αφοσίωση στο ISIS. Τα θύματα της μαζικής δολοφονίας ήταν φτωχοί Αιγύπτιοι που αναζητούσαν εργασία στη γειτονική πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Στις εκκλήσεις του για νέα επέμβαση κατά των τζιχαντιστών, ο Αλ Σίσι προσβλέπει στην υποστήριξη της Γαλλίας, με την οποία μόλις υπέγραψε μεγάλη συμφωνία για την προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και μιας φρεγάτας. Απρόθυμες να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές περιπέτειες, όμως, εμφανίζονται σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ιταλίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TGS, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε σχετικά: «Οι εξελίξεις είναι άκρως περίπλοκες. Παρακολουθούμε από κοντά όλα τα γεγονότα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε το άλμα από την πλήρη αδιαφορία στην υστερία και σε αδικαιολόγητες αντιδράσεις».

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδεις πολιτικές προϋποθέσεις για πολυεθνική επέμβαση, καθώς η Λιβύη αποτελεί επί του παρόντος ένα πολυδιασπασμένο κράτος, με αντίπαλες κυβερνήσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν καταφύγει οι διεθνώς αναγνωρισμένες αλλά εσωτερικά αδύναμες Αρχές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή