Στο εδώλιο οι ληστές των κοσμηματοπωλείων με τις γκροτέσκες αμφιέσεις

Στο εδώλιο οι ληστές των κοσμηματοπωλείων με τις γκροτέσκες αμφιέσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν έγινε η ληστεία σε ένα από τα κοσμηματοπωλεία Harry Winston στο Παρίσι, το 2008, όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για ένα τέλεια εκτελεσμένο σχέδιο, που οδήγησε στην κλοπή διαμαντιών αξίας εκατό εκατομμυρίων δολαρίων. Oπως αναφέρουν οι New York Times, ωστόσο, το οπτικό υλικό από την κάμερα του καταστήματος αποκαλύπτει μια κωμική ιστορία απληστίας.

Οι τέσσερις επίδοξοι κλέφτες απεικονίζονται στο βίντεο με γυναικεία αμφίεση – φορούν περούκες και γυαλιά ηλίου και κρατούν γυναικείες τσάντες. Eνας από τους άνδρες έχει τυλιγμένο ένα μαντίλι στο κεφάλι του, δεμένο κάτω από το πιγούνι. Ο φρουρός του καταστήματος φαίνεται να αγνοεί την ύποπτη εμφάνισή τους και ξεκλειδώνει την πόρτα του καταστήματος. Δέκα λεπτά αργότερα, ο ίδιος φρουρός κρατάει την πόρτα ανοιχτή, ώστε να διευκολύνει την έξοδο των μεταμφιεσμένων ληστών, που εξέρχονται φορτωμένοι με τσάντες γεμάτες διαμάντια.

Ο 39χρονος φρουρός Mouloud Djennad σήμερα παραδέχεται ότι υπήρξε συνεργός των ληστών με την γκροτέσκ αμφίεση, διευκολύνοντάς τους εκ των έσω. Είναι ένα από τα οκτώ άτομα που δικάζονται για δύο ληστείες σε κατάστημα της αλυσίδας Harry Winston, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2007 και τον Δεκέμβριο του 2008. Κατά την πρώτη ληστεία, οι άνδρες ήταν ντυμένοι ζωγράφοι. Συνολικά εννιακόσιοι πολύτιμοι λίθοι κλάπηκαν, όπως διαμάντια, σμαράγδια και μονόπετρα 31 καρατίων. «Υπήρξα χαζός, εύπιστος και χαμένος», δήλωσε ο φρουρός σε κατάθεσή του. «Δεν μπορούσα να πω όχι», πρόσθεσε.

Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε στις τρεις Φεβρουαρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του μήνα. Την ίδια στιγμή, η γαλλική πρωτεύουσα πλήττεται από ένα κύμα οργανωμένων επιθέσεων σε διάσημα κοσμηματοπωλεία και επώνυμα καταστήματα. Η πιο πρόσφατη ληστεία έλαβε χώρα τον Νοέμβριο, όταν ληστές επιτέθηκαν σε κατάστημα Cartier στα Ηλύσια Πεδία και πυροβόλησαν με καλάσνικοφ κατά των αστυνομικών, που έσπευσαν στο σημείο.

Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Πλοκίν, συγγραφέα ενός βιβλίου για την εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στη Γαλλία, οι συγκεκριμένες ληστείες αντανακλούν την ανάδυση της «γενιάς του καλάσνικοφ», που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη φόβου και την επιθυμία για γρήγορο κέρδος, κυρίως μέσω της διακίνησης ναρκωτικών. «Στην περίπτωση των καταστημάτων Harry Winston δεν υπήρξε βία, αλλά ο βασικός ύποπτος για την υπόθεση δεν είναι ένας απλός ληστής», σχολίασε ο συγγραφέας. «Πρόκειται για έναν έμπορο ναρκωτικών, που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η έλλειψη προετοιμασίας, αφού η παλαιότερη γενιά δεν θα έκλεβε ποτέ κοσμήματα που δεν θα μπορούσε να πουλήσει», κατέληξε.

Ο Djennad έχει απολογηθεί –ανάμεσα σε λυγμούς– για την προδοσία του. Ως φρουρός του καταστήματος τροφοδοτούσε τους εγκληματίες με πληροφορίες για την ασφάλεια του χώρου. «Εάν δεν είχα απολυθεί θα είχαν γίνει τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις ακόμη επιθέσεις», κατέθεσε ο ίδιος, περιγράφοντας πώς παγιδεύτηκε σε μια επιβλαβή φιλία με τον έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος φέρεται να τον απειλούσε για να τον πείσει να συμμετάσχει στη δεύτερη ληστεία.

Η ληστεία του 2008 προσείλκυσε τη διεθνή προσοχή, εξαιτίας της ψυχρής και μεθοδευμένης εφαρμογής του σχεδίου από τους εγκληματίες. Οι ληστές γνώριζαν τους εργαζομένους του καταστήματος με τα ονόματά τους, τους ζήτησαν να ανοίξουν το μυστικό θησαυροφυλάκιο και τους απείλησαν ότι θα χρησιμοποιήσουν χειροβομβίδα. Λόγω της προφοράς τους, αρχικά θεωρήθηκαν μέλη ενός διεθνούς δικτύου εγκληματιών από την πρώην Γιουγκοσλαβία, που έχει ονομαστεί «οι Ροζ Πάνθηρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή