Η χιονόπτωση παρέλυσε την Πόλη

Η χιονόπτωση παρέλυσε την Πόλη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Aπόλυτο χάος επικράτησε χθες στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης. Δεκάδες αεροσκάφη καθηλώθηκαν στο έδαφος, παρέλυσε το οδικό δίκτυο ενώ έκλεισε και το πέρασμα των Στενών του Βοσπόρου στη ναυσιπλοΐα, ανέφεραν χθες Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines, ο τέταρτος μεγαλύτερος αερομεταφορέας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγκάστηκε να ματαιώσει περισσότερες από τριακόσιες πτήσεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ οι αρχές πολιτικής αεροπορίας αποφάσισαν το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου «Ατατούρκ», που παρέμεινε κλειστό για αρκετή ώρα. Ενα αεροσκάφος του τουρκικού αερομεταφορέα που προερχόταν από τη Βηρυτό γλίστρησε στους πάγους χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Πολλοί από τους κατοίκους της Πόλης αναγκάστηκαν να πάνε στις δουλειές τους περπατώντας, καθώς το χιόνι που σκέπασε τα πάντα έφτασε τα 60 εκατοστά ύψος, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την κυκλοφορία των οχημάτων. Η χθεσινή, όμως, δεν ήταν η πρώτη ημέρα κακοκαιρίας στην Κωνσταντινούπολη. Το πυκνό χιόνι άρχισε να πέφτει σε κάποια σημεία της πόλης από το βράδυ της Δευτέρας. Επίσης εξαιτίας της κακοκαιρίας αποκλείστηκαν μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ». Η ομάδα επρόκειτο να αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ στην Αγγλία την Πέμπτη. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι CNN Turk, οι ποδοσφαιριστές επρόκειτο να αναχωρήσουν από άλλο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολής έτσι ώστε να φτάσουν έγκαιρα στη Βρετανία.

Ο Βόσπορος, ο οποίος χωρίζει την Κωνσταντινούπολή σε ασιατική και ευρωπαϊκή, έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις του στις 8.10 το πρωί (τοπική ώρα). Τουλάχιστον 13 σκάφη περίμεναν να εισέλθουν στα Στενά και στις δύο πλευρές κι έχει ήδη προγραμματιστεί να ξεκινήσουν εκ νέου το ταξίδι τους σήμερα σύμφωνα με τον ναυτιλιακό πράκτορα Gac. Τα Δαρδανέλλια, ωστόσο, παρέμειναν ανοικτά στη ναυσιπλοΐα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που κλείνει το πέρασμα από τα Στενά του Βοσπόρου. Αντιθέτως, πρόκειται για συνήθη πρακτική κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, οπότε η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ο παγετός στον δρόμο ευθύνεται για περισσότερα από 800 αυτοκινητικά δυστυχήματα.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Zaman, η πόλη παρέλυσε αργά το απόγευμα της Τρίτης εξαιτίας όχι μόνο της ισχυρής χιονόπτωσης αλλά και τον θυελλωδών ανέμων που φυσούσαν σε πολλά σημεία της μεγαλύτερης και πιο πυκνοκατοικημένης τουρκικής μητρόπολης. Η αλήθεια είναι ότι σε παρόμοια κατάσταση εκτός της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν και πολλές άλλες επαρχίες της Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, έκλεισαν τα σχολεία ενώ αποκλείστηκαν και δεκάδες χωριά στα περίχωρα της μεγαλούπολης. Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα συνεπεία του παγετού.

Την ώρα της απογευματινής επιστροφής στο σπίτι, το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα το δημοσίευμα, όλα έμοιαζαν να στέκονται ακίνητα και στους χιονισμένους δρόμους δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Εκτός όμως από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα δεν κινήθηκαν τα λεωφορεία. Στις στάσεις των λεωφορείων διαδραματίστηκαν σκηνές χάους και απελπισίας, γράφει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που αφού περίμεναν επί ώρα τα λεωφορεία που δεν έρχονταν, επέστρεψαν πεζή στο σπίτι. Μάλιστα, φωτογραφίες των περιπατητών που περπατάνε στις λεωφορειολωρίδες γρήγορα αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρώνοντας τα πύρινα σχόλια πολιτών που αγανάκτησαν με την ανικανότητα των τοπικών Αρχών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή