ΗΠΑ: Διαψεύδει συνομιλίες με Ταλιμπάν η Ουάσιγκτον

ΗΠΑ: Διαψεύδει συνομιλίες με Ταλιμπάν η Ουάσιγκτον

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους των Ταλιμπάν εντός της ημέρας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επί του παρόντος δεν έχουν προγραμματίσει καμιά συνάντηση με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα» του Κατάρ, τόνισε η Μπερναντέτ Μίαν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία συμφιλίωσης υπό αφγανική ηγεσία, κατά την οποία οι Ταλιμπάν κι οι Αφγανοί διεξάγουν συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση μιας διευθέτησης της σύρραξης στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγές προσκείμενες στους Αφγανούς Ταλιμπάν είχαν πει νωρίτερα ότι διαπραγματευτές τους θα έχουν έναν πρώτο γύρο συνομιλιών με αξιωματούχους των ΗΠΑ εντός της ημέρας στο Κατάρ.

Νωρίτερα τις πληροφορίες περί επικείμενης συνάντησης αντιπροσωπειών της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν είχε διαψεύσει κι άλλος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, λέγοντας πως «δεν είναι αληθείς».

Έχουν πάντως γίνει διάφορες προσπάθειες να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την Ουάσινγκτον, τον βασικό υποστηρικτή της κυβέρνησης στην Καμπούλ, τα τελευταία χρόνια, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Νωρίτερα σήμερα ένα στέλεχος των Ταλιμπάν είχε πει ότι το κίνημα αυτό «θα συνομιλήσει απευθείας με τους Αμερικάνους στο Κατάρ», ιδίως σχετικά με «την αμερικανική στρατιωτική παρουσία» στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν επρόκειτο να αποτελείται από πέντε μέλη του άλλοτε ανώτατου συμβουλίου του κινήματος και να έχει επικεφαλής τον Τάγεμπ Αγά. Την πληροφορία επιβεβαίωσε κι ένα δεύτερο στέλεχος του ένοπλου κινήματος αυτού.

Πολλά στελέχη των Ταλιμπάν είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρώτη συνάντηση αναμενόταν να γίνει αν όχι σήμερα, «εντός της εβδομάδας».

Ο τέως πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι αρνείτο κατηγορηματικά να συμφωνήσει στη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ταλιμπάν «καθώς δεν ήθελε οι Αμερικανοί να εκπροσωπήσουν την αφγανική κυβέρνηση», επισήμανε εξάλλου διπλωματική πηγή στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή