Με ποια ποσοστά του Ukip κατακτά πρωτιά ο Κάμερον

Με ποια ποσοστά του Ukip κατακτά πρωτιά ο Κάμερον

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσα εξαρτώνται οι πιθανότητες του Ντέιβιντ Κάμερον να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ από το ποσοστό που θα εξασφαλίσει το ευρωσκεπτικιστικό, ξενοφοβικό κόμμα Ukip στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στη Βρετανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, υποχώρηση της τάξης του 5% για το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ θα μεταφραζόταν σε 20 επιπλέον έδρες για τους Συντηρητικούς, εξασφαλίζοντας στο κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον την πρώτη θέση και τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί θα εξασφαλίσουν 272 έδρες επί συνόλου 646 της Βουλής των Κοινοτήτων, με τους Εργατικούς να περιορίζονται στις 270. Σε ενδεχόμενη υποχώρηση του Ukip, όμως, οι Συντηρητικοί θα εξασφαλίσουν 290 έδρες, αριθμός ικανός για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των 25 βουλευτών τους, καθώς και των Δημοκρατικών Ενωτικών της Β. Ιρλανδίας με οκτώ ή εννέα έδρες.

Αγνωστη παραμένει, όμως, η πραγματική ισχύς του Ukip, με τις δημοσκοπήσεις να τοποθετούν το κόμμα του Φάρατζ μεταξύ 23% και 15,5% στην προτίμηση ψήφου.

Την ίδια στιγμή, τα σοβαρά προβλήματα δημοτικότητας του ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, ανίκανος όπως φαίνεται να πείσει τους αναποφάσιστους Βρετανούς ψηφοφόρους, και ο απηνής πόλεμος που δέχεται το κόμμα από μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, δυσχεραίνουν σημαντικά τις πιθανότητες νίκης.

Δυσοίωνη προοπτική αποτελεί επίσης για τους Εργατικούς η πολιτική αναβίωση των Πράσινων, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του.

Παρότι οι Πράσινοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν αναμένεται να ενισχύσουν τη σημερινή τους κοινοβουλευτική δύναμη, διατηρώντας τη μοναδική έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάθε απογοητευμένος ψηφοφόρος των Εργατικών, που θα επιλέξει να ψηφίσει τους Πράσινους, θα απομακρύνει τον Εντ Μίλιμπαντ από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Κάθε ψήφος στους Πράσινους διευκολύνει την παραμονή του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία», είπε την Πέμπτη ο Σαντίκ Καν, ηγετικό στέλεχος των Εργατικών, επικεφαλής ομάδας με αποστολή την αντιμετώπιση του «Πράσινου κινδύνου».

Στις βουλευτικές εκλογές του 2010, οι Πράσινοι κέρδισαν την πρώτη τους βουλευτική έδρα, εξασφαλίζοντας περίπου 1% των ψήφων. Παρότι το κόμμα στη Βρετανία ουδέποτε εξασφάλισε την πολιτική επιρροή που απολαμβάνει στη Γερμανία (60 έδρες στην Μπούντεσταγκ), οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην αναμέτρηση του Μαΐου, οι Πράσινοι με ποσοστό μεταξύ 6% και 9% μπορεί να αντλήσουν δυνάμεις από τη μεγάλη δεξαμενή απογοητευμένων ψηφοφόρων Συντηρητικών και Εργατικών.

Η μετατόπιση αυτή προς τους Πράσινους αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τους Εργατικούς, που έχουν ήδη απολέσει σημαντικό ποσοστό πιστών τους ψηφοφόρων στο σκωτσέζικο SNP, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου έτους.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει, στο μεταξύ, στον επιχειρηματικό κόσμο η ρητορική του ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, περί «κουρσάρων κεφαλαίων» και «φοροφυγάδων», αναφερόμενος στα στελέχη επιχειρήσεων.

Η δαιμονοποίησή τους από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες να εύχονται τη νίκη των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον, παρά τον κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Στελέχη ορισμένων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Βρετανία δηλώνουν στο πρακτορείο Reuters ότι οι δεσμεύσεις του Μίλιμπαντ για ρύθμιση των ενεργειακών τιμών, για τραπεζική μεταρρύθμιση και αύξηση του κατώτατου μισθού, τους οδηγεί στις «αγκάλες» των Συντηρητικών ενόψει των εκλογών της 7ης Μαΐου και αυτό παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κάμερον για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., μέχρι το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή