Ανησυχία για μυστηριώδη drones πάνω από το Παρίσι

Ανησυχία για μυστηριώδη drones πάνω από το Παρίσι

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τουλάχιστον πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίστηκαν να πετούν στον ουρανό της γαλλικής πρωτεύουσας χθες τα ξημερώματα, ενώ μέχρι χθες το βράδυ άγνωστοι παρέμεναν οι χειριστές τους, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας.

Το πρώτο τέτοιο ιπτάμενο όχημα εντοπίστηκε να πετάει πάνω από την αμερικανική πρεσβεία, στην πλατεία Ομονοίας (place de la Concorde), λίγο μετά τα μεσάνυχτα. «Λίγο αργότερα, μικρά drones –όπως ονομάζονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη– πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις στον Πύργο του Αϊφελ, στο Μέγαρο των Αναπήρων Πολέμου (Invalides) και στην πλατεία Ομονοίας. Ισως πρόκειται για συντονισμένη κίνηση, αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο για την ώρα», ανέφερε χθες αστυνομική πηγή σε δημοσιογράφο της ιστοσελίδας HuffPost.fr.

Αστυνομικοί, που ειδοποιήθηκαν από περιοίκους, προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα ιπτάμενα αντικείμενα, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν από πού προήλθαν, παρά τις επισταμένες έρευνες έξι ωρών.

«Κινητοποιήσαμε όλες τις υπηρεσίες της νυχτερινής βάρδιας για τον εντοπισμό των “πιλότων”, αλλά μάταια. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που εντοπίζουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Παρίσι, αλλά η σχεδόν ταυτόχρονη πτήση πέντε τέτοιων αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό», λέει στέλεχος της αστυνομίας.

Την πτήση πάνω από την πρεσβεία των ΗΠΑ ερευνά η Υπηρεσία Ερευνών Εναέριων Μεταφορών της γαλλικής χωροφυλακής (GTA). Η δικαστική αστυνομία, από τη μεριά της, ανέλαβε σε πρώτη φάση τη διερεύνηση των άλλων πτήσεων, προτού την αρμοδιότητα αυτή αναλάβει η GTA, ύστερα από «αδυσώπητο γραφειοκρατικό καβγά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Liberation.

Στις 20 Ιανουαρίου, οι φρουροί της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο ιστορικό Μέγαρο των Ηλυσίων εντόπιζαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο υπερίπτατο του μεγάρου. Τους τελευταίους μήνες, περίπου είκοσι τέτοια αεροσκάφη εντοπίστηκαν να πετούν στους ουρανούς της πρωτεύουσας.

Παρότι τα περιστατικά αυτά προκαλούν ανησυχία, ιδιαίτερα σε περίοδο ενισχυμένης επιφυλακής, εξαιτίας των επιθέσεων στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Casher, η εμπορική διάθεση των μικρών αυτών αεροσκαφών, έναντι περίπου 500 ευρώ, σημαίνει ότι χειριστές τους είναι κατά πάσα πιθανότητα αθώοι πολίτες.

Την κινητοποίηση των Αρχών είχαν προκαλέσει οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, με τις τελευταίες να σημειώνονται έξω από τη Βρέστη στις 27 και 28 Ιανουαρίου.

Τα drones που πέταξαν χθες πάνω από το Παρίσι δεν έχουν την απαιτούμενη ισχύ για να μεταφέρουν εκρηκτικά, καθώς δεν θυμίζουν σε τίποτε αυτά που βομβαρδίζουν στόχους σε πολεμικές ζώνες. Τα ιπτάμενα αυτά αντικείμενα είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και χρησιμοποιούνται κυρίως από παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή