Η Ελλάδα καταδικάζει την απαγωγή των 220 Ασσυρίων

Η Ελλάδα καταδικάζει την απαγωγή των 220 Ασσυρίων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΘΗΝΑ. Σε καταδίκη της απαγωγής περισσότερων από 220 Ασσυρίων χριστιανών, κυρίως γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, από ομάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης«Ισλαμικό Κράτος» (ISIS), στην περιοχή Al-Hasaka προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της στον λαό της Συρίας, καθώς και όλων εκείνων των περιοχών που δοκιμάζονται από το παράλογο και φανατικό καθεστώς που έχει επιβάλει το «Ισλαμικό Κράτος», με δολοφονίες, εκτελέσεις και απαγωγές πληθυσμών, με μόνο κριτήριο τη θρησκεία ή την εθνική καταγωγή των θυμάτων του.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών. Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων Μ. Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει την υποστήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Κύπρου. Οι περιγραφές των χριστιανών που εγκατέλειψαν άρον άρον τις εστίες τους, μόλις πληροφορήθηκαν ότι πλησιάζουν οι άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους», είναι συνταρακτικές. «Ηταν οι μακρύτερες και πιο δύσκολες πέντε ώρες της ζωής μου», αφηγείται ο Ντάνι Τζάνο, Ασσύριος, ο οποίος κατέφυγε στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χασάκε. «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ενώ ένα από τα αυτοκίνητά μας δέχθηκε πυρά όλμων» πρόσθεσε. Ο Τζάνο, η γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά έφυγαν τη Δευτέρα, λίγο προτού φτάσουν στην περιοχή οι τζιχαντιστές που απήγαγαν τουλάχιστον 220 Ασσυρίους. Σε μια προσπάθεια να πλήξει τις θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους», η υπό αμερικανική καθοδήγηση συμμαχία πραγματοποίησε χθες επιδρομές στην πόλη Ταλ Ταμρ, της περιοχής που παραμένει μεν υπό κουρδικό έλεγχο, αλλά είναι περικυκλωμένη από δέκα τουλάχιστον χωριά, τα οποία έχουν πέσει στα χέρια των ισλαμιστών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται στη Δύση οι συλλήψεις νεαρών μουσουλμάνων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και επεδίωκαν να ενταχθούν στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους». Δύο άνδρες συνελήφθησαν χθες στη Νέα Υόρκη κι άλλος ένας συνεργός του στη Φλόριντα, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να συνδράμουν το ISIS, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε απειλήσει, μάλιστα, να πυροβολήσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα «για να εμπνεύσει φόβο στις καρδιές των απίστων». Ο 19χρονος Αχρορ Σαϊνταχμέτοφ συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη και τελικό προορισμό τη Συρία. Ενας άλλος 24χρονος είχε εισιτήριο για τον επόμενο μήνα και συνελήφθη στο Μπρούκλιν. Ενας τρίτος, 30 ετών, κατηγορείται ως συνεργός του πρώτου και κρατείται στη Φλόριντα. Ολοι τους αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 15 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή