Σε αφρικανικό έδαφος κέντρα υποβολής ασύλου

Σε αφρικανικό έδαφος κέντρα υποβολής ασύλου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη δημιουργία, σε αφρικανικό έδαφος, κέντρων υποβολής ασύλου με αποδέκτριες ευρωπαϊκές χώρες πρότεινε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τομάς ντε Μεζιέρ, προκειμένου να αποτραπούν οι πολύνεκρες διασχίσεις της Μεσογείου.

«Σε βάθος χρόνου, τέτοια κέντρα είναι μια εύλογη λύση», είπε ο Ντε Μεζιέρ στην εφημερίδα «Βελτ». «Υπάρχουν λιγοστές νόμιμες οδοί να φθάσει κάποιος στην Ευρώπη. Θα ήταν μια λογική σκέψη να δοθεί η δυνατότητα νόμιμης μετάβασης στην Ευρώπη, στις χώρες καταγωγής ή στους ενδιάμεσους σταθμούς», συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός υπουργός προσέθεσε ότι η σκέψη πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί σε μικρή κλίμακα. «Εχει νόημα να ξεκινήσουμε με ένα ή λίγα τέτοια κέντρα και να προχωρήσουμε με βάση τις εμπειρίες από αυτά». Το πού θα βρίσκονται δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. «Είναι φυσικά διαφορετικό να ανοίξει ένα τέτοιο κέντρο στη Λιβύη και διαφορετικό στο Μαρόκο», σημείωσε.

Πολλοί από τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές της Ευρώπης πνίγονται ή επαναπροωθούνται προτού προλάβουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Αλλοι απελαύνονται όταν οι αιτήσεις τους απορριφθούν. Η γερμανική εφημερίδα ρώτησε τον Γερμανό υπουργό αν στα κέντρα αυτά θα μπορούν να εξετάζονται και οι αιτήσεις ασύλου.

«Στο τέλος μπορεί να γίνει και αυτό. Το πρώτο βήμα θα είναι η παροχή συμβουλών για την επιστροφή ή για τις νόμιμες οδούς μετάβασης στην Ευρώπη. Φυσικά, πρέπει να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. Θα υπάρχουν 28 διαφορετικά γραφεία που θα αποφασίζουν ή ένα κοινό για όλη την Ευρώπη; Πρώτα πρέπει να λύσουμε αυτά τα ζητήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή