Εκκλήσεις για διεθνή επέμβαση

Εκκλήσεις για διεθνή επέμβαση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ρεπορτάζ μοιάζουν με αφηγήσεις κατακτήσεων στους αρχαίους χρόνους: Ολόκληρα χωριά εκκενώνονται, εκατοντάδες άνθρωποι αιχμαλωτίζονται, ενώ άλλοι γίνονται σκλάβοι· ανεκτίμητα έργα τέχνης καταστρέφονται· επιβάλλεται φόρος στις θρησκευτικές μειονότητες, οι οποίες οφείλουν να τον καταβάλουν σε χρυσό.

Θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για την καταστροφική μανία ενός Ταμερλάνου ή ενός Τζένγκις Χαν. Δυστυχώς, πρόκειται για την ωμή πραγματικότητα στις περιοχές που ελέγχει το αυτόκλητο χαλιφάτο του «Ισλαμικού Κράτους», όπως μαρτυρούν κάτοικοι, ομάδες ακτιβιστών και οι ίδιοι οι επιτιθέμενοι. Τα δραματικά γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας έδειξαν ότι οι τζιχαντιστές έχουν εξαπολύσει μια ανελέητη εκστρατεία στο Ιράκ και τη Συρία, σε περιοχές που φιλοξενούσαν παραδοσιακά διάφορες θρησκευτικές και εθνικές ομάδες με πανάρχαιες ρίζες, που ανάγονται στον πολιτισμό της Μεσοποταμίας.

Η τελευταία θρησκευτική ομάδα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την επιδρομή των τζιχαντιστών ήταν οι Ασσύριοι χριστιανοί της βορειοανατολικής Συρίας. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες, μέρος της οποίας μιλάει μια σύγχρονη εκδοχή της αραμαϊκής, της γλώσσας του Χριστού.

Ηγέτες της κοινότητας αναφέρουν ότι 287 Ασσύριοι χριστιανοί, μεταξύ των οποίων 30 παιδιά και αρκετές δεκάδες γυναίκες, απήχθησαν από το «Ισλαμικό Κράτος» αυτή την εβδομάδα. Μαζί τους, απήχθησαν άμαχοι και μαχητές χριστιανικών πολιτοφυλακών, ενώ τριάντα χωριά εκκενώθηκαν, όπως αναφέρει ο Νταούντ Νταούντ, Ασσύριος ακτιβιστής ο οποίος μόλις επέστρεψε από περιοδεία στα περίχωρα της συριακής πόλης Καμισλί. Σύμφωνα με το Συριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο, πολιτοφυλακή των Ασσυρίων, οι απαχθέντες ανέρχονται σε 350.

Μέλη της ασσυριακής διασποράς απευθύνουν εκκλήσεις για διεθνή επέμβαση. Την Πέμπτη, μαχητικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους έπληξαν στόχους στην περιοχή, κάτι που υπονοεί ότι η απειλή εναντίον ενός μειονοτικού θυλάκου ευαισθητοποίησε τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, όπως είχε γίνει και με τον κουρδικό θύλακο του Κομπάνι, τον περασμένο χρόνο.

Η επίθεση εναντίον των Ασσυρίων εκδηλώθηκε εν μέσω μαχών για τον έλεγχο ενός νευραλγικού σημείου στην ίδια περιοχή. Εγγράφεται όμως και στην ευρύτερη προσπάθεια του «Ισλαμικού Κράτους» να εξοντώσει ή να υποτάξει οποιονδήποτε και οτιδήποτε παραμένει ασύμβατο με τη δική τους εκδοχή του ισλαμικού νόμου –είτε πρόκειται για μια θρησκευτική ομάδα που επιβίωσε αιώνων κατάκτησης και σφαγών είτε πρόκειται για αρχαιoλογικά μνημεία των προϊσλαμικών χρόνων.

Την περασμένη Πέμπτη, ένα βίντεο των τζιχαντιστών έδειξε μαχητές του «Iσλαμικού Κράτους» να καταστρέφουν αγάλματα με βαριές στο εσωτερικό του Μουσείου της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, όπου φιλοξενούνταν αρχαιολογικά ευρήματα από την αυτοκρατορία των Ασσυρίων. Μεταξύ αυτών και εκθέματα από το παλάτι του βασιλιά Σεναχειρείμ, ο οποίος, περιγράφεται σε ποίημα του Μπάιρον να «ρίχνεται σαν λύκος» για να καταστρέψει τα εχθρικά στρατεύματα.

Στο σχετικό βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο το «Ισλαμικό Κράτος» της Επαρχίας Νινευή, ένας μαχητής του εξηγεί: «Τα κειμήλια που βλέπετε πίσω μου δεν είναι παρά αγάλματα ειδωλολατρών». Το μήνυμα που εμφανίζεται στην οθόνη γράφει: «Αυτά τα αγάλματα και είδωλα δεν βρίσκονταν εδώ την εποχή του Προφήτη (Μωάμεθ) και των συντρόφων του. Τα ξέθαψαν αργότερα σατανιστές». Στη συνέχεια, εμφανίζονται άνδρες με παραδοσιακά ισλαμικά ενδύματα και γενειάδες ή άλλοι, ξυρισμένοι, με μπλου τζιν, να γκρεμίζουν και να καταστρέφουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή