Στήριξη Κάμερον στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Στήριξη Κάμερον στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, υπερασπίστηκε τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και δεσμεύθηκε ότι οι τζιχαντιστές θα εξουδετερωθούν, μετά την αποκάλυψη ότι ο δήμιος των ομήρων στη Συρία έζησε στην Αγγλία από την ηλικία των έξι ετών και αποφοίτησε προ εξαετίας από βρετανικό πανεπιστήμιο.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με την αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και με οτιδήποτε έχουμε στη διάθεσή μας για να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους αδρανοποιήσουμε» είπε ο Κάμερον.

Ο «Τζιχάντι Τζον», όπως είναι το παρατσούκλι του τζιχαντιστή του «Ισλαμικού Κράτους» που ευθύνεται για τον αποκεφαλισμό τουλάχιστον πέντε Δυτικών ομήρων, κατονομάστηκε ως Μοχάμεντ Εμουαζί. Ενώ οι οικογένειες των δολοφονηθέντων ομήρων εξέφρασαν την ελπίδα η αποκάλυψη της ταυτότητάς του να βοηθήσει στον εντοπισμό του, η βρετανική κρατική ασφάλεια ΜΙ5 δέχθηκε επικρίσεις, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο Εμουαζί ήταν γνωστός στην υπηρεσία, η οποία είχε επιχειρήσει να τον στρατολογήσει.

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας γιγάντιας προσπάθειας για να διασφαλίσουμε ότι οι Βρετανοί πολίτες είναι ασφαλείς, το πιο σημαντικό είναι υποστηρίξουμε τις υπηρεσίες μας» είπε ο Κάμερον. Η οργάνωση για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων CAGE υποστήριξε ότι η ΜΙ5 παρακολουθούσε τον Εμουαζί τουλάχιστον από το 2009. «Οι γκάφες της ΜI5 που άφησαν τον Τζιχάντι Τζον να ξεφύγει» έγραψε η εφημερίδα

«Ντέιλι Τέλεγκραφ». «Ηταν στη λίστα της ΜΙ5, πώς μπόρεσε να πάει στη Συρία;» διερωτήθηκε η «Ντέιλι Μέιλ».

Ο διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Γκλόμπαλ Σταρτ, Ολιβιέ Γκιτά, είπε ότι οι βρετανικές υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να παρακολουθούν όλους αυτούς που υποπίπτουν στην αντίληψή τους. «Μπορείς να παρακολουθήσεις κάποιον για ένα, δύο χρόνια, αν δεν κάνει κάτι τον αφήνεις», είπε ο Γκιτά. «Για να παρακολουθήσεις έναν άνθρωπο χρειάζεσαι 30 υπαλλήλους, αν λοιπόν στην Αγγλία έχεις στη λίστα σου 1.000 άτομα, χρειάζεσαι 30.000 υπαλλήλους. Δεν έχουμε τόσους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή