Συναγερμός στο προξενείο των ΗΠΑ στην Πόλη

Συναγερμός στο προξενείο των ΗΠΑ στην Πόλη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε, χθες το πρωί, ύποπτο έξω από το προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή. Ο άνδρας, που φέρεται να έπασχε από ψυχολογικές διαταραχές, απειλούσε να ανατινάξει βόμβα έξω από το προξενείο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, ο ύποπτος δεν έφερε κανέναν εκρηκτικό μηχανισμό. Ο άνδρας κρατείται από την αστυνομία και θα ανακριθεί, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι το προξενείο είχε λάβει προληπτικά μέτρα ασφαλείας έπειτα από συναγερμό που είχε σημάνει για την ασφάλεια της διπλωματικής αποστολής.

Η Κωνσταντινούπολη είναι σε ύψιστο συναγερμό ασφαλείας από τον Ιανουάριο, όταν μια καμικάζι ανατινάχθηκε σε αστυνομικό τμήμα στην ιστορική συνοικία Σουλνταναχμέτ, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας ακόμη έναν. Τον Φεβρουάριο του 2013, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα έγινε στόχος επίθεσης αυτοκτονίας, η οποία τερματίστηκε με τον θάνατο του καμικάζι κι ενός Τούρκου, ιδιωτικού φρουρού ασφαλείας. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει ακραία αριστερή οργάνωση, γνωστή στην Τουρκία για πολλές επιθέσεις που έχει διαπράξει από τη δεκαετία του 1990. Η χώρα ενίσχυσε πρόσφατα τα μέτρα ασφαλείας λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται σε δύο γειτονικά της κράτη, τη Συρία και το Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» έχουν καταλάβει πολλές περιοχές.

Πάντως, οι σύμμαχες δυνάμεις της Αγκυρας την κατηγορούν ότι δεν έχει πάρει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει τη διέλευση τζιχαντιστών από τα εδάφη της: «Η μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του “Ισλαμικού Κράτους” δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία, και αυτό διευκολύνει την προώθηση μέσω του εδάφους της των ξένων μαχητών με κατεύθυνση προς τη Συρία» δήλωσε, αργά προχθές το βράδυ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κλάπερ. Η Τουρκία «έχει άλλες προτεραιότητες και άλλα συμφέροντα» από το να εντείνει τη συμμετοχή της στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε ο Κλάπερ κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. «Περίπου το 60% των ξένων μαχητών μεταβαίνουν στη Συρία μέσω της Τουρκίας» κατήγγειλε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή