ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός φωτορεπόρτερ από βομβαρδισμό στην ανατολική Ουκρανία

nekros-fotoreporter-apo-vomvardismo-stin-anatoliki-oykrania-2070805

Ουκρανός φωτορεπόρτερ σκοτώθηκε από βομβαρδισμό στην ανατολική Ουκρανία, το Σάββατο, παρά την εδώ και δύο εβδομάδες κατάπαυση πυρός σστην περιοχή.

Ο φωτορεπόρτερ Σερχίι Νικολάεφ σκοτώθηκε όταν πυρά πυροβόλων έπληξαν μια περιοχή κοντά στη μικρή πόλη Πέσκι, βορειοδυτικά της πόλης Ντονέτσκ, του προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η καθημερινή εφημερίδα Σεβόντνια Το μεσημέρι ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει πως οι μάχες έχουν αμβλυνθεί σε μεγάλο βαθμό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες Γκραντ στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη Αβντιίβκα, κοντά στην Πέσκι. Στην Αβντιίβκα βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια εμφιάλωσης αναψυκτικών στην Ευρώπη.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε τους πρώτους θανάτους στελεχών του μέσα σε τρεις ημέρες, υπογραμμίζοντας πόσο εύθραυστη είναι η εκεχειρία η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 15η Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο στρατός και οι αντάρτες αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους από το μέτωπο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος δηλώνει ότι η απειλή από ανατολάς θα συνεχίσει να υφίσταται ακόμη και αν η εκεχειρία κρατήσει, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα υποβάλλει προς συζήτηση και ψήφιση στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο προκειμένου να γίνει επίσημα αίτημα να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος κυανόκρανοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να επιτηρούν την εκεχειρία. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε σχεδόν απόλυτα γύρω από την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Λουχάνσκ και στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

Το Κίεβο φοβάται ότι η πόλη, όπου βρίσκεται ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι και σημαντικές βιομηχανικές υποδομές, θα γίνει ο επόμενος στόχος των ανταρτών. Οι αντάρτες κατάφεραν να αποσπάσουν την στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπάλτσεβε από τα χέρια των κυβερνητικών στρατευμάτων, εξέλιξη η οποία εκλήφθηκε ως ταπείνωση στο Κίεβο, αφού η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή.

Ο στρατός και οι αντάρτες διαβεβαιώνουν ότι συνεχίζουν να αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους από τα μέτωπα, υλοποιώντας το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας με σκοπό να τερματιστεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5.600 ανθρώπους από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας έχουν παραλύσει τη βιομηχανία και ιδίως τον κλάδο της παραγωγής χάλυβα, ο οποίος πριν ξεσπάσει ο πόλεμος συνεισέφερε το 15% του ΑΕΠ.