ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 6000 οι νεκροί του Ουκρανικού εμφυλίου

perissoteroi-apo-6000-oi-nekroi-toy-oykranikoy-emfylioy-2070876

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσείν, Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο πόλεμος των Ουκρανικών στρατευμάτων με τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει προκαλέσει «καταστροφές χωρίς έλεος σε σχέση με τις ανθρώπινες απώλειες και τις υποδομές».

Περισσότερο απ' όλους έχουν πληγεί οι πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα, γεγονός που ανάγκασε τον Χουσείν να απευθύνει έκκληση στις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να τηρήσουν την εκεχειρία και να σεβαστούν τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στο Μινσκ.

Στην έκθεση υπάρχει αναφορά για τα βασανιστήρια που γίνονται και από τις δύο μαχόμενες πλευρές, τις κρατήσεις και τις «αναγκαστικές εξαφανίσεις», ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων.

Τέλος, την ώρα που η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή της στον πόλεμο, η έκθεση της Ύπατης Αρμοστίας αναφέρει πως έχει παρατηρηθεί «μία συνεχιζόμενη ροή σε βαρέα όπλα και ξένους μαχητές»  από τη Ρωσία προς τους αυτονομιστές.