Ομπάμα: Θέατρο οι δηλώσεις του Νετανιάχου

Ομπάμα: Θέατρο οι δηλώσεις του Νετανιάχου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την επίδραση που θα έχει στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου η αμφιλεγόμενη ομιλία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου από το βήμα του Κογκρέσου. Εκείνο που ουδείς αμφισβητεί όμως είναι ότι με την οξεία κριτική του εναντίον της πολιτικής Ομπάμα στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ο Νετανιάχου άνοιξε ακόμη περισσότερο το ρήγμα με τον Δημοκρατικό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, επιλέγοντας να ταυτισθεί με τους αντιπάλους του.

Η αντίδραση του Ομπάμα ήταν άμεση. Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου λίγες ώρες μετά την ομιλία Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «θέατρο» την εμφάνιση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και αστήρικτες τις κατηγορίες του για την πολιτική της Ουάσιγκτον αναφορικά με το ιρανικό πρόβλημα.

«Δεν θα εστιάσω στην πολιτική διάσταση της ομιλίας του, δεν θα εστιάσω στο θέατρο», δήλωσε με ύφος πρόδηλης απαρέσκειας ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «δεν προσέθετε τίποτα το καινούργιο» και «δεν προσέφερε καμία εναλλακτική λύση» έναντι της επιδίωξης της Ουάσιγκτον για επίτευξη συμφωνίας που θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει το πυρηνικό όπλο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανταπάντησε χθες στον Ομπάμα, αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ. «Πρότεινα μια πρακτική εναλλακτική λύση με την ομιλία μου στο Κογκρέσο. Μια λύση η οποία, από τη μία πλευρά, θα επεκτείνει αρκετά χρόνια το διάστημα που θα χρειάζεται το Ιράν για να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο εάν αποφασίσει να διαρρήξει τη συμφωνία, μέσω της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων», σημειώνει στη γραπτή του δήλωση ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και προσθέτει: «Από την άλλη, πρότεινα να μην αρθούν αυτομάτως οι κυρώσεις κατά του Ιράν μέχρις ότου σταματήσει να υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία, την επιθετική συμπεριφορά έναντι των γειτόνων του και τις απειλές του για καταστροφή του Ισραήλ».

Από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό η σκυτάλη της αντιπαράθεσης πέρασε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες στο Μοντρέ της Ελβετίας ένα τριήμερο απευθείας διαπραγματεύσεων με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Χωρίς να κατονομάσει ευθέως τον Νετανιάχου, τον οποίο ωστόσο «φωτογράφισε» ευκρινώς, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Ουδείς έχει παρουσιάσει μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμα, εναλλακτική λύση για το πώς θα εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει το πυρηνικό όπλο. Επομένως, φίλοι μου, το να απαιτείτε απλώς από το Ιράν να συνθηκολογήσει δεν συνιστά σχέδιο. Και ουδείς άλλος εκ των εταίρων μας στις διαπραγματεύσεις δεν θα υποστήριζε αυτήν τη θέση».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφερόταν στις έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) οι οποίες διαπραγματεύονται λύση στο πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου. Χθες, Κέρι και Ζαρίφ δήλωσαν ότι κατά τις τριήμερες διαβουλεύσεις αυτής της εβδομάδας σημειώθηκε πρόοδος σε σειρά ζητημάτων, παρότι εξακολουθούν να υφίστανται ασυμφωνίες, και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη 15η Μαρτίου. «Υπάρχουν ακόμη σοβαρά κενά και σημαντικές επιλογές που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Κέρι ύστερα από 10 ώρες διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί τόνισε από την Τεχεράνη ότι η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή σε «μεγαλύτερη διαφάνεια» αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά δεν εννοεί να απαλλοτριώσει τα νόμιμα δικαιώματά της στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή