Εκκληση Ιρλανδίας να επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν

Εκκληση Ιρλανδίας να επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας απηύθυνε χθες δραματική έκκληση στους νέους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα, έπειτα από επτά χρόνια διαρκούς αιμορραγίας ανθρώπινου δυναμικού, η οποία τον τελευταίο καιρό επιδεινώνεται. Ο υπουργός αρμόδιος για την ιρλανδική διασπορά υποσχέθηκε να προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης σε όσους επιστρέφουν και πρακτικές πληροφορίες σχετικά με την παλιννόστηση.

Περίπου 240.000 Ιρλανδοί μετανάστευσαν στο εξωτερικό μετά την κατάρρευση του 2008. Εξ αυτών, οι 165.000 είναι νέοι 15 ώς 24 ετών, με αποτέλεσμα να γείρει αισθητά η δημογραφική πλάστιγγα. Ενώ το 2009 το 23,1% του πληθυσμού ήταν ηλικίας 15-29, πέρυσι το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 18%.

Ο πιο ανησυχητικός αριθμός προέρχεται από τα δεδομένα του δωδεκαμήνου που τελείωσε τον Απρίλιο του 2014. Σύμφωνα με αυτά, 40.700 Ιρλανδοί έφυγαν από τη χώρα τον προηγούμενο χρόνο, ενώ 11.600 επέστρεψαν. Πρόκειται για τον χαμηλότερο δείκτη επαναπατρισμών από το 1996. Η Ιρλανδία έχει 4,6 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ τα τμήματα του πληθυσμού που μετανάστευσαν λόγω κρίσης είναι τα πιο δυναμικά και μορφωμένα.

Η Ιρλανδία εφάρμοσε πολιτικές λιτότητας, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, προκειμένου να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος, που διογκώθηκε το 2008, όταν φορτώθηκαν στα δημόσια ταμεία τα χρέη πτωχευμένων ιρλανδικών τραπεζών. Το πρόγραμμα, ύψους 67 δισ. ευρώ, έληξε «επιτυχώς» τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επιτήρηση, καθώς η αποπληρωμή των δόσεων συνεχίζεται ώς το 2042. «Η Ιρλανδία υπόκειται σε "επιτήρηση ύστερα από πρόγραμμα" (Post-programme surveillance, PPS) έως ότου αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% της οικονομικής βοήθειας που έλαβε. Ετσι, το PPS θα διαρκέσει τουλάχιστον ώς το 2031», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς έφυγαν ελπίζοντας να επιστρέψουν αν η οικονομία ανακάμψει και έχουν δουλειές» είπε ο Ιρλανδός υπουργός Διασποράς Τζίμι Ντίνιχαν. «Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε το οικονομικό κλίμα που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν. Η μετανάστευση έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας, καθώς χάνουμε ταλαντούχους ανθρώπους γεμάτους ενέργεια. Τους χρειαζόμαστε και θα τους καλωσορίσουμε», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή