H Αλ Κάιντα διέθετε βάση στρατολόγησης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

H Αλ Κάιντα διέθετε βάση στρατολόγησης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάση στρατολόγησης μελών της ΑΛ Κάιντα ήταν η Βοσνία – Ερζεγοβίνη σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των ιδρυτικών μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει απλώσει τα δίχτυα της σε όλο τον κόσμο.

Το BBC δημοσίευσε συνέντευξη του Αΐμαν Ντιν ο οπίος μέχρι το 1998 κατείχε σημαντικό αξίωμα στην Αλ Κάιντα, ενώ έκτοτε συνεργάζεται με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο ίδιος ανέφερε πως πολλά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο της Βοσνίας, κατονομάζοντας μάλιστα κάποιους εξ αυτών.

Ο Ντιν περιέγραψε με λεπτομέρειες την καθημερινότητά του κατά τη διάρκεια του πολέμου, τονίζοντας: «Ξαφνικά βρέθηκα σε κάποιον λόφο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, με όπλο στα χέρια. Είχα την αίσθηση, ότι συμμετέχω στη συγγραφή της ιστορίας. Στα στρατόπεδα εκπαίδευσης μάθαμε για τις πολεμικές τακτικές και τους στρατιωτικούς ελιγμούς. Ήμουν με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων και όλοι ήμασταν μουσουλμάνοι».

Στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε πως ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, γνωστό στέλεχος της Αλ Κάιντα το οποίο συμμετείχε στην επίθεση στους δίδυμους Πύργους το 2001, πολεμούσε στο πλευρό του.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «πολλοί πολεμιστές της Ελ Μουτζαχίντ άρχισαν να υιοθετούν ακραίες απόψεις έναντι της Δύσης και κατέφυγαν στην τρομοκρατία. Όσοι επέζησαν από τον πόλεμο άρχισαν να υιοθετούν ένα αίσθημα κατά της Δύσης και κατά της παγκοσμιοποίησης, ένα αίσθημα ότι η παγκόσμια κοινότητα συνωμοτούσε εναντίον των Μουσουλμάνων στη Βοσνία, επειδή είχαν στρέψει την παλίρροια του πολέμου υπέρ τους- έτσι ήθελαν να σταματήσει ο πόλεμος χωρίς καθυστέρηση, προτού επιτύχουν περισσότερες νίκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή