Ε.Ε.: Παρατείνεται η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Γιανουκόβιτς

Ε.Ε.: Παρατείνεται η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Γιανουκόβιτς

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέτεινε το μέτρο της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του εκδιωχθέντος πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καθώς και άλλων 17 προσώπων τα οποία βαρύνουν υποψίες ότι υπεξαίρεσαν περιουσιακά στοιχεία του ουκρανικού κράτους.

Επιπλέον, αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλει εναντίον 4 άλλων προσώπων. Διπλωμάτες διευκρίνισαν ότι οι νομικές διαδικασίες που διεξήχθησαν στην Ουκρανία δεν παρείχαν επαρκείς αποδείξεις για το ρόλο που διαδραμάτισαν στην υπεξαίρεση των κεφαλαίων τα οποία η νέα ουκρανική ηγεσία υποστηρίζει ότι ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Γιανουκόβιτς και του πρώην πρωθυπουργού του Μικόλα Αζάροφ θα παραμείνουν σε ισχύ. Τα στοιχεία των τεσσάρων προσώπων οι κυρώσεις σε βάρος των οποίων ήρθησαν θα δημοσιευτούν αύριο Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία του Γιανουκόβιτς, των δύο του γιων, του Αζάροφ και 14 άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων πριν από ένα χρόνο, αφού ο Γιανουκόβιτς μετέβη στη Ρωσία μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις που ακολούθησαν την αποτυχία να υπογραφεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νυν πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ υποστηρίζει ότι ο Γιανουκόβιτς καταχράστηκε τουλάχιστον 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παρατείνουν τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων «που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των αρχικών ερευνών σχετικά με την υπεξαίρεση της κρατικής περιουσίας της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου… του Γιανουκόβιτς» επισήμανε η ΕΕ σε μία ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να λαμβάνουν υπόψη την πρόοδο που σημειώνεται στις δικαστικές διαδικασίες στην Ουκρανία.

Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων θα παραταθεί για ένα διάστημα 12 μηνών σε βάρος 14 προσώπων στον κατάλογο και κατά 3 μήνες για 4 άλλους, είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Τα ονόματά τους θα δημοσιευθούν αύριο στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή