Εκλεψαν βρύσες και πλημμύρισε το αρχηγείο BND

Εκλεψαν βρύσες και πλημμύρισε το αρχηγείο BND

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πλημμύρα στα μελλοντικά αρχηγεία της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Γερμανίας, BND, προκάλεσαν διαρρήκτες που αφαίρεσαν από το υπό κατασκευήν κτίριο υδραυλικά εξαρτήματα.

Το περιστατικό έγινε δεκτό με ειρωνείες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, που έκαναν λόγο χθες για «Ουότεργκεϊτ», αναφερόμενα στο διαβόητο σκάνδαλο διάρρηξης των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ από πράκτορες της CIA υπό τις διαταγές του προέδρου Νίξον το 1972, οδηγώντας τελικά στην παραίτησή του δύο χρόνια αργότερα.

Οι άγνωστοι διαρρήκτες της BND διείσδυσαν στο φυλασσόμενο εργοτάξιο στο κέντρο του Βερολίνου, από όπου αφαίρεσαν βίαια βρύσες από τα λουτρά του τετάρτου, πέμπτου και έκτου ορόφου και προκαλώντας καταρρακτώδη διαρροή υδάτων. Τα νερά που λίμνασαν στους ορόφους, προτού εισχωρήσουν και σε βοηθητικούς χώρους, προκάλεσαν ζημίες ενός εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Τα κίνητρα των δραστών δεν έχουν αποσαφηνισθεί, καθώς η αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Η υπηρεσία BND, αρμόδια για την εσωτερική ασφάλεια και εξωτερική αντικατασκοπεία, αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό. Το εργοτάξιο φυλάσσεται στο μεταξύ από ιδιωτική εταιρεία και ο χώρος παρακολουθείται από δεκάδες κάμερες ασφαλείας.

Η μετακόμιση της BND και των 3.000 στελεχών της στη γερμανική πρωτεύουσα από τα πρώην αρχηγεία της στη Βαυαρία, είχε τύχει πολλαπλών αναβολών, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Το 2011, η υπηρεσία είχε υποχρεωθεί να παραδεχθεί ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το νέο κτιριακό της συγκρότημα είχαν κλαπεί, προσπαθώντας όμως να υποβαθμίσει το γεγονός, διαβεβαιώνοντας τον Τύπο ότι το περιστατικό εκείνο δεν απείλησε την εθνική ασφάλεια.

Η BND έχει αντιμετωπίσει πλείστες όσες επικρίσεις για τις μεγάλες υπερβάσεις προϋπολογισμού όσον αφορά τις νέες υπερπολυτελείς της εγκαταστάσεις, παρότι το τελικό κόστος του κτίσματος θεωρείται απόρρητο και δεν έχει κοινοποιηθεί στον γερμανικό Τύπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή