Αλλάζει το εργασιακό τοπίο στη Βρετανία

Αλλάζει το εργασιακό τοπίο στη Βρετανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στην απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της Βρετανίας καταγράφηκε στα 53 εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα 7,3 εκατ. γεννημένα στο εξωτερικό. Οι αλλαγές που συντελούνται στη Βρετανία είναι τόσο γρήγορες, που οι ερευνητές και οι πολιτικοί δεν θέλουν να περιμένουν ώς το 2021 για τα επόμενα στοιχεία.

Ετσι, μελετητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνδύασαν τα δεδομένα της απογραφής με πρόσφατα στοιχεία από την αγορά εργασίας, προκειμένου να εκτιμήσουν τον πληθυσμό μεταναστών στη Βρετανία σήμερα. Το συμπέρασμα, όπως μεταδίδεται από το BBC: Περίπου 565.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία από το 2011, εξ αυτών τα δύο τρίτα προέρχονται από την Ε.Ε.

Οι νέοι μετανάστες κατανέμονται σε όλη την επικράτεια, αλλά όχι με ίσο τρόπο. Ετσι, το Μπόστον στο Λίνκολνσαϊρ, που πριν από λίγα χρόνια είχε μόλις 1.500 ξένους, τώρα έχει υποδεχθεί επταπλάσιο αριθμό, κυρίως Ανατολικοευρωπαίων.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές φαίνεται ότι έχουν συντελεστεί στο Λονδίνο, όπου εκτιμάται ότι σήμερα ζουν 3,2 εκατ. γεννηθέντες εκτός Βρετανίας. Ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 200.000 απ’ ό,τι την εποχή της απογραφής. Επίσης, σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών έχει καταγραφεί στις αγροτικές περιοχές της Ανατολικής Αγγλίας, όπου Ρουμάνοι, Πολωνοί και Βούλγαροι κάνουν δουλειές που παλαιότερα έκαναν Αγγλοι. Ο Κάρλος Βάργκας Σίλβα, ερευνητής για θέματα μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι οι μετανάστες, ιδίως από την Ε.Ε., πηγαίνουν στη Βρετανία για να δουλέψουν. «Βρίσκουν δουλειές κυρίως ως ανειδίκευτοι ή κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι», είπε. «Ετσι, οι Βρετανοί εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό γι’ αυτές τις δουλειές». «Αλλά για τους εργοδότες που αναζητούν περισσότερους εργαζομένους για να γεμίσουν τα κενά, τα νέα είναι καλά». Ο καθηγητής Τόνι Τράβερς από το London School of Economics είπε στο BBC ότι κάποιοι δήμοι έχουν αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών, την ίδια ώρα που υφίστανται περικοπές προϋπολογισμών. «Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη μεταναστευτική πολιτική στα σύνορα, αλλά εντέλει αυτοί που καταλήγουν να πρέπει να διαχειριστούν το θέμα είναι οι δήμοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή