Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη Γαλλία

Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη Γαλλία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε η Γαλλία να είναι ένα σπίτι το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του;

Ετσι την αντιλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποφάσισε, λοιπόν, να δώσει λίγο περισσότερο χρόνο στη Γαλλία, προκειμένου η τελευταία να εξοφλήσει τα χρέη της, έστω και αν την ίδια στιγμή τής αυξάνει το επιτόκιο.

Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας το 2015 δεν βρίσκεται σε σωστό δρόμο και, για να «αποκτήσει» και πάλι σοβαρότητα, το Παρίσι θα πρέπει να εξοικονομήσει επιπροσθέτως 4 δισ. ευρώ Σε αντάλλαγμα, προβλέπεται για τη χώρα μια περίοδος δύο ετών, προκειμένου να κατεβάσει με επιτυχία τον πήχυ του ελλείμματος στο 3%.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, αρνείται να κάνει λόγο για «επιτήρηση» και προκρίνει τα πιεστικά κίνητρα για να προχωρήσει η αναγκαία μεταρρύθμιση. Ομως, οι Ευρωπαίοι εταίροι πάνε ακόμη πιο πέρα. Εκτιμούν πως το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά 16 και 18 δισεκατομμύρια το 2016 και το 2017 αντίστοιχα.

Αναπόφευκτα, όμως, όταν βλέπουμε ότι ο Εμανουέλ Mακρόν, ο υπουργός Οικονομικών, πέρασε μετά βίας από την Εθνοσυνέλευση τη μεταρρύθμιση για την αγορά εργασίας, καταλαβαίνουμε ότι θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να υιοθετήσει μέτρα λιτότητας.

Τα δύο χρόνια χάριτος είναι μια τρίτη αναβολή που εξασφαλίζει η Γαλλία, την ίδια στιγμή που οι άλλες χώρες ασφυκτιούν. Ωστόσο, η χορήγηση αυτής της περιόδου δεν μπορεί να θεωρηθεί χάρη. Για τον λόγο αυτό, η Γαλλία αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις Βρυξέλλες. Από τις 11 ώρες συζητήσεων, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στην κατάσταση στην Ευρώπη, οι επίτροποι διέθεσαν τις 10 στη Γαλλία.

Μερικοί είναι εξοργισμένοι που βλέπουν το Παρίσι να ωφελείται από τις συνεχείς χάρες. Η Γαλλία, η οποία παραμένει υπό επιτήρηση, θα έχει όμως ένα όλο και πιο ανεπαρκές χρηματοπιστωτικό σύστημα μέχρι το 2017, χρονιά των προεδρικών εκλογών, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε αυτό προστίθενται τα ουσιαστικά προβλήματα, όπως η εξανέμιση της γαλλικής βιομηχανίας, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει μόνο το 11% του πλούτου που παράγεται, σε αντίθεση με το κατά μέσον όρο 16% της Ευρωζώνης. Η γαλλική είναι η μοναδική οικονομία που έχει απολέσει μερίδιο αγοράς στην Ευρωζώνη. Συνεπώς, είναι δύσκολο να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας.

Η ανάπτυξη της Γαλλίας το 2014 ξεπερνά μετά βίας το 0,2%, το οποίο αντανακλά τη δυσχερή θέση της χώρας, διότι αυτό αντιπροσωπεύει μια συνολική αύξηση της τάξεως του 1% για τα έτη 2012, 2013 και 2014! Με τον ρυθμό αυτό, μόνο μπροστά μπορεί να βαδίσει.

Η Γαλλία έχει περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο προκειμένου να στείλει τις δικές της προτάσεις μεταρρυθμίσεων για το 2015 και για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων του τομέα της ασφάλισης, της ανεργίας και των περικοπών στις δαπάνες για την υγεία. Αν δεν καταφέρει να τηρήσει τον λόγο της, ολόκληρη η αξιοπιστία της Ευρωζώνης θα αμφισβητηθεί.

Αναπόφευκτα, η κριτική στρέφεται εναντίον και του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος για δύο χρόνια διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ. Μερικές εφημερίδες τού απέδωσαν το παρατσούκλι Δρ Τζέκιλ-Mοσκοβισί, αφού είναι υπεύθυνος να επιβάλει κυρώσεις κατά της… δικής του πορείας, ενώ άλλοι δικαιολογούν τη θέση του και, μάλιστα, πιστεύουν ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να επιστρέψει.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος το ανέφερε στους αναγνώστες της εφημερίδας Le parisien αυτήν την εβδομάδα, «Η ανάκαμψη είναι εκεί». Αυτή η μικρή φράση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, αφού λίγοι είναι εκείνοι που την πιστεύουν, αλλά αν ήταν αλήθεια, θα αποτελούσε το θαύμα που τόσο λαχταρά η Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή