Σαλβίνι κατά Ρέντσι με «συνταγή» Λεπέν

Σαλβίνι κατά Ρέντσι με «συνταγή» Λεπέν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «άλλος Ματέο», ο Ματέο Σαλβίνι, νέος επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, εξαπέλυσε το περασμένο Σάββατο την επίθεσή του προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, εγκαταλείποντας το προπύργιό του στον ιταλικό Βορρά και οργανώνοντας μέτριου όγκου διαδήλωση στη Ρώμη. Ο Σαλβίνι φιλοδοξεί να απορροφήσει σε ακροδεξιά κατεύθυνση τη μεγάλη δυσαρέσκεια από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, αντλώντας έμπνευση από τη Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν.

Προκειμένου να απευθυνθεί στο πλήθος, ο Σαλβίνι φόρεσε μαύρο μπλουζάκι πάνω από το άσπρο πουκάμισό του, κίνηση που ερμηνεύθηκε και ως παραπομπή στους μελανοχίτωνες του Μουσολίνι. Στο ακροατήριο βρίσκονταν οργανωμένες ομάδες της νεοφασιστικής CasaPound, με ιταλικές σημαίες, μέλη του κόμματος Φρατέλι ντ’ Ιτάλια, διαδηλωτές με φωτογραφίες του Μουσολίνι, ενώ ανέμιζαν σημαίες με κέλτικους σταυρούς. Σε κοντινή απόσταση, αλλά με την παρεμβολή 4.000 αστυνομικών, χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε αντιδιαδήλωση με σύνθημα «Οχι στη λιτότητα, όχι στην κυβέρνηση Ρέντσι, ποτέ με τον Σαλβίνι».

Οπως και η Λεπέν, ο Σαλβίνι προσπαθεί να διευρύνει το στενό ακροατήριο του κόμματός του υποσχόμενος να τα βάλει όχι μόνο με τους μετανάστες, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Το πρόβλημα δεν είναι ο Ρέντσι, αυτός είναι ένα πιόνι, ηλίθιος σκλάβος στη διάθεση των Βρυξελλών», είπε ο Σαλβίνι ενώ οι παριστάμενοι «στόλιζαν» με γηπεδικές ύβρεις τον πρωθυπουργό. «Θέλω να αλλάξω την Ιταλία και να στήσω την οικονομία ξανά στα πόδια της. Αυτό το αποτρέπουν οι Βρυξέλλες και οι παλαβές ευρωπαϊκές πολιτικές».

Η Λέγκα του Σαλβίνι, όπως και όλα τα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζει την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. «Θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη, στην οποία να έχουν μικρότερο λόγο οι τράπεζες και μεγαλύτερο λόγο οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις», τόνισε ο Σαλβίνι.

Ο 42χρονος πολιτικός δεν έκανε καμία αναφορά στις παραδοσιακές θέσεις του κόμματός του περί απόσχισης της Βόρειας Ιταλίας. «Πρόκειται για μια ταχύτατη και κεφαλαιώδους σημασίας κυβίστηση», σχολίασε ο πρώην υπουργός και αντίπαλος του Σαλβίνι, Τζανφράνκο Φίνι. «Ολοι θυμόμαστε τι άποψη είχε η Λέγκα για τη Νότια Ιταλία. Εδώ και χρόνια ήθελαν να αποσχισθούν για να πάνε τον Βορρά πιο κοντά στην Ευρώπη. Τώρα θέλουν να απελευθερώσουν τις Ιταλίες –έτσι λένε!– από τον ζυγό των Βρυξελλών». 

Στον λόγο του ο Σαλβίνι υποστήριξε πως «δεν υπάρχει Δεξιά ή Αριστερά» και οι διαχωριστικές γραμμές τίθενται «ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν και σε αυτούς που συντηρούνται από άλλους. Είμαστε με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αυτούς που δουλεύουν, όχι με αυτούς που συντηρούνται από το κράτος», υποστήριξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή