Βενεζουέλα: ψώνια με δακτυλικά αποτυπώματα

Βενεζουέλα: ψώνια με δακτυλικά αποτυπώματα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων πρόκειται να εγκαταστήσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στα σούπερ μάρκετ της χώρας, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν σωρεύουν αγαθά και δεν αγοράζουν μεγάλες ποσότητες λόγω πανικού, πρακτικές στις οποίες η κυβέρνηση αποδίδει τις μακρές σειρές έξω από τα καταστήματα και τις μεγάλες ελλείψεις ακόμη και των βασικότερων αγαθών.

Το κράτος προσπαθεί να επιβάλει τη διανομή τροφίμων με δελτίο στα κρατικά σούπερ μάρκετ στην παραμεθόριο με την Κολομβία, όπου το λαθρεμπόριο των ειδών πρώτης ανάγκης ανθεί. Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι τουλάχιστον επτά ιδιωτικές εταιρείες λιανικού εμπορίου συμφώνησαν αυτοβούλως να τοποθετήσουν αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων. «Ζητώ από όλη τη χώρα να επιδείξει κατανόηση σε αυτό το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ομως οι οικονομολόγοι που αναλύουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα στεφθεί με επιτυχία. Aντιθέτως, υποστηρίζουν ότι για την κατάσταση ευθύνεται η επιβολή τιμαριθμικής πολιτικής που κατέστρεψε τους ντόπιους κατασκευαστές και προσέλκυσε τους λαθρεμπόρους, οι οποίοι μπορούν και μεταπωλούν τα αγαθά στη μαύρη αγορά και στην Κολομβία, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Τις τελευταίες ημέρες αυτά τα κέρδη μάλιστα έχουν εκτοξευθεί εξαιτίας του νομίσματος της Βενεζουέλας που ακολουθεί ελεύθερη πτώση. Η πτώση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου περίπου στο 50% από τον Νοέμβριο φαίνεται ότι περιορίζει και την πληθώρα δολαρίων που απαιτούνται για την εισαγωγή πολλών προϊόντων.

Καθώς η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, η κυβέρνηση εξαπολύει επιθέσεις εναντίον τόσο των εσωτερικών πολέμιών της όσο και των ΗΠΑ που, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, προσπαθεί να προκαλέσει αναταραχή και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για πραξικόπημα. Ωστόσο, πολλοί είναι οι κάτοικοι της Βενεζουέλας που υποδεικνύουν ως υπεύθυνο για την κατάσταση τον Μαδούρο, η δημοτικότητα του οποίου φτάνει στο 22%, το χαμηλότερο ποσοστό από την απαρχή της σοσιαλιστικής επανάστασης πριν από 16 χρόνια. A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή