Γαλλία: Σε υπόθεση απάτης το Εθνικό Μέτωπο

Γαλλία: Σε υπόθεση απάτης το Εθνικό Μέτωπο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Πρωτοφανής στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπόθεση απάτης βαρύνει το γαλλικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, που κατηγορείται ότι μισθοδοτεί 20 υπαλλήλους-φαντάσματα.

Από τη μεριά του, το κόμμα κατηγόρησε χθες τον πρόεδρο του οργάνου, τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, ότι ενεργεί κατ’ εντολήν του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, που θα διεξαχθούν σε λίγες ημέρες, στις 22 και 29 Μαρτίου.

«Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τόσα κρούσματα φερόμενης απάτης. Αν και υπήρξαν προηγούμενα, αφορούσαν μεμονωμένους βουλευτές», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Χάουμε Ντουτς.

Την υπόθεση παρέπεμψε ο Μάρτιν Σουλτς στο Olaf (Ευρωπαϊκό Γραφείο Κατά της Διαφθοράς), που θα διερευνήσει τις προσλήψεις των 20 κοινοβουλευτικών βοηθών, οι οποίοι έχουν δηλωθεί ως υπάλληλοι του κόμματος της Μαρίν Λεπέν και όχι ως βοηθοί των ευρωβουλευτών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Το Olaf αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του εντός δύο μηνών. Αν το γραφείο αποφασίσει να διατάξει τη διενέργεια έρευνας, αυτή μπορεί να διαρκέσει μεταξύ ενός και δύο ετών.

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται να προσλαμβάνουν κοινοβουλευτικούς βοηθούς ή συμβούλους, με συνολικό μηνιαίο προϋπολογισμό για τις προσλήψεις αυτές που φθάνει τα 21.379 ευρώ. Κάποιοι από αυτούς θεωρούνται «διαπιστευμένοι», εφόσον επικουρούν τον βουλευτή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενώ άλλοι ονομάζονται «τοπικοί», με αρμοδιότητες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι κατηγορίες εις βάρος του Εθνικού Μετώπου προέκυψαν ύστερα από μελέτη του οργανογράμματος του κόμματος, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο. Στο έγγραφο αυτό εμφανίζονται 20 βοηθοί, τέσσερις διαπιστευμένοι και 16 τοπικοί. Μεταξύ των τοπικών κοινοβουλευτικών βοηθών, «δέκα έχουν υπογράψει σύμβαση έργου, δίνοντας ως διεύθυνση την έδρα του Εθνικού Μετώπου στο προάστιο του Παρισιού, Ναντέρ» αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας της Monde, η ζημία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μπορεί να φθάσει τα 7,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πέντε χρόνια πλασματικής μισθοδοσίας.

«Οι κοινοβουλευτικοί μας βοηθοί είναι συχνά άνθρωποι που προέρχονται από τον ιδεολογικό ακτιβισμό και πιστεύουν στο κόμμα μας. Αυτό, αν δεν κάνω λάθος, επιτρέπεται ακόμη από την ευρω-δικτατορία» είπε ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου και αντιπρόεδρος του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από τους βοηθούς αυτούς εργάζονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης στην έδρα του κόμματος. «Ο κ. Σουλτς εξετέλεσε κατά γράμμα τις διαταγές του Μανουέλ Βαλς, που μόλις χθες (σ.σ.: Κυριακή) εξηγούσε ότι οι ελίτ πρέπει να κινητοποιηθούν κατά του Εθνικού Μετώπου. Πρόκειται για πολιτική δίωξη σε προεκλογική περίοδο» είπε χθες η βουλευτής της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μαριόν Μαρεσάλ – Λεπέν, ανιψιά της Μαρίν και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος, Ζαν – Μαρί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή