Ο Ρέντσι κατάφερε να απλοποιήσει τα νομοθετικά

Ο Ρέντσι κατάφερε να απλοποιήσει τα νομοθετικά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ενα βήμα πιο κοντά στη συνταγματική μεταρρύθμιση, με στόχο τον εξορθολογισμό της νομοθετικής διαδικασίας, πλησίασε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, χάρη στην όξυνση των διαφωνιών στο εσωτερικό του κόμματος του τέως πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η ιταλική Κάτω Βουλή ψήφισε χθες με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης, η οποία θα μειώσει τις έδρες και την εξουσία της Γερουσίας. Σύμφωνα με τις παρούσες χρονοβόρες διαδικασίες, Βουλή και Γερουσία πρέπει να υπερψηφίσουν με σχετική πλειοψηφία τη μεταρρύθμιση, η οποία θα τεθεί αμέσως μετά σε δημοψήφισμα, για να καταστεί νόμος του κράτους στις αρχές του 2016.

Αν η μεταρρύθμιση ψηφισθεί, η Ρώμη θα ανακτήσει ορισμένες εξουσίες από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ η στήριξη της Γερουσίας θα πάψει να είναι αναγκαία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τη θέσπιση νόμων.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός με την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, οκτώ μέλη του οποίου καταψήφισαν την πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης, η πλειοψηφία του δεν απειλήθηκε χάρη στη συμφωνία του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα στη Γερουσία σημαίνει ότι οι ψήφοι της Φόρτσα Ιτάλια θα είναι αναγκαίες για την προώθηση της μεταρρύθμισης που επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Παρά τη συμφωνία που υπέγραψε πέρυσι ο 78χρονος Μπερλουσκόνι με τον Ρέντσι για την εκλογική μεταρρύθμιση, ο τέως πρωθυπουργός ανακάλεσε την απόφασή του τον περασμένο μήνα, διαφωνώντας με την επιλογή του δικαστή Σέρτζιο Ματαρέλα ως επόμενου προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας.

«Αγάπη στον Μπερλουσκόνι»

Παρά, όμως, την εντολή του Μπερλουσκόνι προς τους βουλευτές της Φόρτσα Ιτάλια να καταψηφίσουν την πρόταση Ρέντσι για τροποποίηση του συντάγματος και μόλις ένας βουλευτής του παράκουσε τη διαταγή του «Καβαλιέρε», 18 βουλευτές δήλωσαν ότι υπακούουν μόνο λόγω της «αγάπης που τρέφουν στο πρόσωπό του» και ότι «συμφωνούν με το πνεύμα και το γράμμα της μεταρρύθμισης Ρέντσι», προμηνύοντας στάση των γερουσιαστών της Φόρτσα Ιτάλια στη Γερουσία και υπερψήφιση της μεταρρύθμισης του Ματέο Ρέντσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή