Η πορεία προς το τζιχάντ περνά από τα τουρκικά σύνορα

Η πορεία προς το τζιχάντ περνά από τα τουρκικά σύνορα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποκύπτοντας στις πιέσεις των Δυτικών της συμμάχων, η Τουρκία ενίσχυσε τη φύλαξη των συνόρων της, σε μια προσπάθεια να δυσχεράνει τη διείσδυση επίδοξων μαχητών του τζιχάντ στις βάσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία. Η Αγκυρα, όμως, δεν πέτυχε –ή δεν θέλησε– να διακόψει εντελώς τη ροή αυτή, καθώς το «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζει να στελεχώνεται με πρόθυμους μαχητές.

Λαθρέμποροι, οι οποίοι παραδοσιακά εξασφάλιζαν τα προς το ζην διακινώντας φιστίκια, ζάχαρη, τσιγάρα και καύσιμα στην άλλη πλευρά των συνόρων, λένε σήμερα ότι υποχρεώνονται από το «Ισλαμικό Κράτος» να μεταφέρουν τζιχαντιστές, δεχόμενοι απειλές για τη ζωή τους. Κάποιοι από αυτούς δέχονται μεταμεσονύκτιες τηλεφωνικές κλήσεις από διοικητή των ισλαμιστών εντός της Συρίας, ο οποίος τους κατευθύνει σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης Γκαζίαντεπ, για να παραλάβουν μαχητές προοριζόμενους για τη Συρία.

«Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει, καθώς η Τουρκία έχει ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων», λέει ένας από τους λαθρεμπόρους αυτούς, που δίνει μόνο το μικρό του όνομα, Μουσταφά. Παρ’ όλα αυτά, λέει ο Μουσταφά, πάντα βρίσκει τρόπο να περάσει τα σύνορα, ενώ οι Τούρκοι συνοριοφύλακες, που κατάγονται από το χωριό του, συχνά κάνουν «τα στραβά μάτια».

Η αυξημένη φύλαξη σημαίνει ότι οι ημέρες του 2012, όταν γενειοφόροι τζιχαντιστές με σακίδια στην πλάτη κατέκλυζαν τα καφενεία των συνοριακών κωμοπόλεων, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τώρα, οι επίδοξοι μαχητές αναγκάζονται να περνούν αθόρυβα μέσω της Τουρκίας, προσπαθώντας να μην τραβούν την προσοχή.

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 20.000 ξένοι υπήκοοι, στους οποίους περιλαμβάνονται 3.400 Δυτικοί, έχουν προσχωρήσει στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με τον Νίκολας Ράσμουσεν, επικεφαλής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου στην Ουάσιγκτον. Η πλειονότητά τους έχει διέλθει μέσω Τουρκίας, αποδεικνύοντας τις δυσκολίες αστυνόμευσης και την πορώδη φύση των τουρκο-συριακών συνόρων, καθώς και την αμφιλεγόμενη στάση πολλών Τούρκων αξιωματούχων, που δεν αντιμετωπίζουν το «Ισλαμικό Κράτος» ως τον πρωταρχικό τους εχθρό.

Το θέμα έχει υπογραμμίσει το ολοένα και πιο βαθύ χάσμα μεταξύ Τουρκίας και των Δυτικών της συμμάχων, οι οποίοι αναρωτιούνται συχνά γιατί η Αγκυρα δεν ενισχύει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση του ισλαμικού κινδύνου.

Σε πρόσφατη κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, ρωτήθηκε αν νιώθει αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα στηρίξει πιο ενεργά τον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους». «Οχι, δεν το νομίζω. Εκτιμώ ότι η Τουρκία έχει διαφορετικές προτεραιότητες και άλλα ενδιαφέροντα», είπε ο κ. Κλάπερ, για να μνημονεύσει δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, που δείχνουν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας ενδιαφέρεται περισσότερο να αποκρούσει το αίτημα των Κούρδων της Συρίας για αυτονομία, παρά για τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Η Αγκυρα, από τη μεριά της, παραπονιέται ότι η Δύση είναι αυτή που επιτρέπει στους υπηκόους της να ταξιδέψουν προς τη Συρία, χωρίς να ενημερώνει εγκαίρως τις τουρκικές αρχές, για να επιρρίψει αργότερα την ευθύνη στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή