Δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για τα email η Κλίντον

Δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις για τα email η Κλίντον

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις γκρίζες ζώνες γύρω από τη χρήση προσωπικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών δεν πέτυχε να διαλευκάνει η Χίλαρι Κλίντον με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η αποκάλυψη ότι η κ. Κλίντον χρησιμοποίησε προσωπικό λογαριασμό email στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και από τον προσωπικό της διακομιστή (server) στην κατοικία της, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το εάν υπάκουσε στους κανόνες, που θέλουν κυβερνητικούς αξιωματούχους να διατηρούν κάθε γραπτή τους επικοινωνία σε θέματα που αφορούν κρατικές υποθέσεις. Η τακτική της κ. Κλίντον αποτελεί σπάνια παρέκκλιση από την αρχή αυτή.

Η υπόθεση γύρω από τα email της κ. Κλίντον έχει δημιουργήσει επικίνδυνα προσκόμματα στην προγραμματισμένη για τον ερχόμενο μήνα ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016. Η πρώην πρώτη κυρία θεωρείται φαβορί για το χρίσμα του κόμματος, παρότι δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή της να κατέβει στις εκλογές.

Η παραδοχή από μέρους της, το βράδυ της Τρίτης, ότι έσφαλε και ότι έπρεπε να έχει χρησιμοποιήσει τα υπηρεσιακά συστήματα email όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών δεν ηρέμησε τα πνεύματα στο Κογκρέσο. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών νομοθετών κυκλοφορούσαν χθες σενάρια για κλήτευση της κ. Κλίντον ενώπιον επιτροπής έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θα την εξετάσει για την υπόθεση των email και το πώς αυτή σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από την επίθεση εναντίον της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012.

Χθες το απόγευμα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press κατέθεσε αγωγή κατά του υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας την κοινοποίηση του συνόλου των email και των κρατικών εγγράφων από τη θητεία της Χίλαρι Κλίντον στο υπουργείο. Η αγωγή, της οποίας προηγήθηκαν επανειλημμένες κοινοποιήσεις, επιδιώκει τη δημοσιοποίηση των προσωπικών και υπηρεσιακών ημερολογίων της υπουργού, της αλληλογραφίας της με στελέχη του υπουργείου και των εγγράφων που σχετίζονται με την επιχείρηση εντοπισμού και εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η κ. Κλίντον δεσμεύθηκε να κοινοποιήσει το σύνολο της υπηρεσιακής της αλληλογραφίας, ομολογώντας ωστόσο ότι έχει προβεί στο «σβήσιμο» πολλών μηνυμάτων που αφορούν προσωπικά ζητήματα. Αρνήθηκε μάλιστα να αποδεχθεί το αίτημα Ρεπουμπλικανών βουλευτών να παραδώσει τον διακομιστή σε ανεξάρτητη αρχή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, αντάλλαξε περίπου 60.000 μηνύματα κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ήμισυ των οποίων είχε υπηρεσιακό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή