Φρένο στην πυρηνική συνεργασία Ουγγαρίας – Ρωσίας

Φρένο στην πυρηνική συνεργασία Ουγγαρίας – Ρωσίας

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Σύγχυση επικρατεί κατά πόσον η συμφωνία Ουγγαρίας και Ρωσίας για την εισαγωγή πυρηνικού καυσίμου από τη δεύτερη προσκρούει στις αντιρρήσεις της Ε.Ε. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η πυρηνική υπηρεσία της Ε.Ε., Euratom, μπλόκαρε τη συνεργασία σε μία απόφαση που υποστηρίζεται και από την Κομισιόν. Η Βουδαπέστη αντίθετα δήλωσε ότι είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωση της συμφωνίας και χαρακτήρισε ψευδές το δημοσίευμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ρωσική Rosatom, η οποία ανακοίνωσε ότι το ντιλ για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού Πακς, 120 χλμ. νότια της ουγγρικής πρωτεύουσας, συνολικού κόστους 12,5 δισ. ευρώ, απολαμβάνει της συναίνεσης της Ε.Ε. Το δημοσίευμα είναι λάθος και εντελώς παραπλανητικό, σχολίασε εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, παρόλο που το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ούγγρος επίτροπος Τιμπόρ Ναβρατσίκς. Η συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής εργασίας έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες λόγω της προσέγγισης Βουδαπέστης-Κρεμλίνου υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ισλανδία απέσυρε την υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ε.Ε., με την κυβέρνηση της χώρας να διατείνεται ότι τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα εκτός Ενωσης. Σχολιάζοντας την απόφαση, εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι η Ενωση «σέβεται απολύτως την απόφαση» και υπογράμμισε ότι η Ισλανδία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος.

Η Ισλανδία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2010, δύο χρόνια μετά την οικονομική της κατάρρευση λόγω της τραπεζικής κρίσης. Η νέα κυβέρνηση πάγωσε τη διαδικασία, όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή