Η μακρόχρονη βασιλική παράδοση δύο απογόνων

Η μακρόχρονη βασιλική παράδοση δύο απογόνων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οταν οι ισχυρές οικογένειες της αγγλικής άρχουσας τάξης σκέφτονται να κάνουν οικογένεια, προγραμματίζουν να γεννήσουν το λιγότερο δύο παιδιά, αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times, έναν διάδοχο για την περιουσία τους και ένα «ανταλλακτικό», σε περίπτωση τραγωδίας.

Για τον λόγο αυτόν, λένε οι κακές γλώσσες, η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλλίας, και ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του αγγλικού θρόνου, έκαναν δύο παιδιά πριν από το διαζύγιό τους το 1996 και τον θάνατο της Νταϊάνας σε δυστύχημα έναν χρόνο αργότερα.

Αυτός είναι, πάντα σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, ο λόγος που ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του, η πρώην Κέιτ Μίντλετον και νυν Κάθριν, δούκισσα του Κέιμπριτζ, ακολούθησαν τη μακροχρόνια παράδοση. Στα τέλη Απριλίου, το πριγκιπικό ζεύγος αναμένεται να καλωσορίσει ένα ακόμη παιδί, 14 μόλις μήνες μετά τη γέννηση του αξιαγάπητου πρίγκιπα Τζορτζ.

Το γεγονός ότι η παιδική θνησιμότητα είναι σχεδόν άγνωστη στους κόλπους της βρετανικής άρχουσας τάξης κάνει τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η γέννηση του δεύτερου παιδιού αποτελεί εγγύηση για τη συνεχιζόμενη παραμονή των Ανοβέριων στον θρόνο της Αγγλίας.

Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της Κέιτ, σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης έδειχνε ότι η δημοτικότητα της βασιλικής οικογένειας βρισκόταν σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Σε δηλώσεις του τον Φεβρουάριο, ο πρίγκιπας Κάρολος επαναλάμβανε αμφιλεγόμενες θέσεις του για τον κίνδυνο που παρουσιάζει το Ισλάμ για τη Βρετανία, εξοργίζοντας σημαντική μερίδα Βρετανών πολιτών.

Την ίδια στιγμή, τα σημαντικά ποσοστά υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου και οι στενές σχέσεις της βασιλικής οικογένειας με τη βόρεια αυτή κτήση του στέμματος αποτελούν άλλο ένα αγκάθι στην παραμονή της Σκωτίας στην Ενωση. Πολλοί είναι οι Σκωτσέζοι που απεχθάνονται το γεγονός ότι ο μονάρχης τους ανήκει σε αγγλική οικογένεια, με τις μνήμες του Ιακωβιτισμού (του κινήματος παλινόρθωσης του οίκου των Στιούαρτ) του 17ου και 18ου αιώνα να παραμένουν επίκαιρες.

Η γέννηση του δεύτερου παιδιού του πριγκιπικού ζεύγους δημιουργεί και άλλο ένα θέμα. Ορισμένοι ειδικοί της βασιλικής οικογένειας προβλέπουν ότι, όπως ο Ουίλιαμ της Ουαλλίας προέβαλλε εικόνα σταθερού και αξιόπιστου χαρακτήρα, σε αντίθεση με τον μικρότερο αδελφό του, Χάρι, γνωστό για τις υπερβολές του, έτσι και το νέο βασιλικό βρέφος ενδέχεται να αποδειχθεί πιο άτακτο από το μεγαλύτερο αδελφάκι του, τον πρίγκιπα Τζορτζ.

Ο πρίγκιπας Τζορτζ, τρίτος κατά σειρά στη διαδοχή του θρόνου, έχει πολλές πιθανότητες να φορέσει το στέμμα κάποια ημέρα στο μέλλον. Το μικρότερο αδελφάκι του, ανεξάρτητα από το εάν θα είναι αγόρι ή κορίτσι, θα είναι τέταρτο στη σειρά της διαδοχής, με ελάχιστες πιθανότητες αναρρίχησης στον θρόνο των Ουίνδσορ.

Η σειρά σκανδάλων, στην οποία έχει εμπλακεί ο πρίγκιπας Χάρι, ενδέχεται να έχουν στιγματίσει ανεπανόρθωτα τη φήμη του λογικού και μετρημένου αδελφού του. «Πιστεύετε ότι το κοινό θα είχε δείξει κατανόηση αν ο Ουίλιαμ είχε φωτογραφηθεί γυμνός σε πάρτι σε δωμάτιο του Λας Βέγκας;» ρώτησε η Σάρα Κάμπελ, βασιλική ανταποκριτής του BBC, αναφερόμενη σε καταγεγραμμένο περιστατικό του 2012 με τον πρίγκιπα Χάρι στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το σκάνδαλο αυτό, όπως και το παλαιότερο, με τον Χάρι να φορά στολή ναζί με αγκυλωτό σταυρό σε πάρτι μασκέ, προκάλεσαν σημαντικούς πονοκεφάλους στα ανάκτορα. Σε μία προσπάθεια να «ανανήψει», ο Χάρι εστάλη στη σχολή αξιωματικών Σάντχερστ και από εκεί στο Αφγανιστάν, όπου υπηρέτησε ως χειριστής ελικοπτέρου, πάντα υπό τον αυστηρό έλεγχο της στρατιωτικής διοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή