Θα καταθέσει ο Τζ. Ασάντζ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επειτα από τρία και πλέον χρόνια άρνησης, η εισαγγελία της Σουηδίας δέχθηκε χθες να πάρει κατάθεση από τον Τζούλιαν Ασάντζ στο Λονδίνο, καθώς ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που του προσάπτονται πλησιάζει. Ο 43χρονος ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.

Ο συνήγορος του Ασάντζ, Περ Σάμιουελσον, δήλωσε ότι ο Αυστραλός ακτιβιστής είναι «ευτυχής». «Αυτό ζητάει εδώ και τέσσερα χρόνια. Δεν θέλει τίποτα περισσότερο παρά να έχει την ευκαιρία να καταθέσει την εκδοχή του για όσα συνέβησαν και να καθαρίσει το όνομά του».

«Αν είχαν δεχθεί την προσφορά μας να τον ανακρίνουν (στην πρεσβεία) πριν από 1.000 ημέρες, θα είχαμε γλιτώσει πολλά χρήματα και πολλούς μπελάδες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνο. «Τη Δευτέρα, ο Ασάντζ θα συμπληρώσει 1.000 ημέρες μέσα στην πρεσβεία μας στο Λονδίνο. Από την πρώτη ημέρα προσφερθήκαμε να αφήσουμε την εισαγγελία να του θέσει ερωτήσεις αλλά δεν το έκαναν».

Αφού εξάντλησε όλα τα νομικά εργαλεία προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, ο Ασάντζ ζήτησε το 2012 άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία. Ο 43χρονος εκφράζει φόβους ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για τη διαρροή 500.000 διαβαθμισμένων στρατιωτικών εγγράφων που αφορούν τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και 250.000 διπλωματικών εγγράφων.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες που ερευνώνται σε βάρος του στη Σουηδία δεν αφορούν τη δράση της WikiLeaks αλλά σεξουαλικές σχέσεις του με δύο Σουηδέζες, οι οποίες τον κατηγορούν ότι δεν είχε τη συναίνεσή τους. Ο Ασάντζ υποστηρίζει ότι την είχε. Η Σουηδέζα εισαγγελέας Μαριάν Νι δήλωσε ότι δέχθηκε απρόθυμα να θέσει ερωτήσεις στον Ασάντζ στο Λονδίνο γιατί κάποια από τα αδικήματα παραγράφονται τον Αύγουστο. Η Νι είπε ότι επιμένει στην άποψη ότι η ποιότητα της κατάθεσης θα είναι χαμηλότερη στο Λονδίνο απ’ ό,τι στη Σουηδία, αλλά ότι είναι ζήτημα χρόνου. «Τώρα που ο χρόνος πιέζει, θεωρώ απαραίτητο να αποδεχθούμε τέτοιου είδους προβλήματα» είπε.

Η Νι ζήτησε επίσης δείγμα από το DNA του Ασάντζ. Στα τέλη του 2014, το εφετείο της Σουηδίας επιβεβαίωσε την εντολή κράτησης του Ασάντζ αλλά εκτίμησε ότι η εισαγγελία δεν έχει καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να τον ανακρίνει. Το αίτημα του Ασάντζ για άρση της εντολής κράτησής του εξετάζεται τώρα από το Ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας, το οποίο περιμένει τη γνωμοδότηση της εισαγγελίας προκειμένου να εκδώσει απόφαση.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία του Λονδίνου είπε ότι το κόστος της παρακολούθησης της πρεσβείας επί 24ώρου βάσεως, προκειμένου να μη διαφύγει ο Ασάντζ, είναι μεγάλο και η επιχείρηση επανεξετάζεται. Σύμφωνα με την WikiLeaks, οι βάρδιες έξω από την πρεσβεία έχουν κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους σχεδόν 10,4 εκατ. στερλίνες (14,6 εκατ. ευρώ).

Η μικρή πρεσβεία βρίσκεται σε ένα διαμέρισμα στο Νάιτσμπριτζ. Επειτα από κάποιους μήνες φιλοξενίας του Ασάντζ, ανακαινίστηκε, ώστε ο διάσημος φυγάς να αποκτήσει ξεχωριστό χώρο εργασίας και ύπνου. Ο Ασάντζ έχει παρομοιάσει τον εγκλεισμό του με διαμονή σε διαστημικό σταθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή