Ασφυξιογόνα αέρια χλωρίου κατά Κούρδων

Ασφυξιογόνα αέρια χλωρίου κατά Κούρδων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΜΠΙΛ. Ασφυξιογόνα αέρια χλωρίου χρησιμοποίησε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Αρμπίλ.

Εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων χώματος και ρουχισμού, που εξασφάλισαν Κούρδοι μαχητές, έδειξαν υψηλά επίπεδα χλωρίου. Τα δείγματα προήλθαν από επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο έξω από τη Μοσούλη στις 23 Ιανουαρίου.

Το χλώριο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα αέρια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τέτοια αέρια χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά στον γειτονικό εμφύλιο στη Συρία, όπως είχε αποκαλύψει η Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) με έδρα την Ολλανδία. Η OPCW επεσήμανε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση του Αρμπίλ δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της και δεν μπορεί έτσι να επιβεβαιώσει τους κουρδικούς ισχυρισμούς. Παρότι ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε και αυτός ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το περιστατικό, ο εκπρόσωπός του τόνισε ότι η προεδρία παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε χθες ότι η χρήση τέτοιων μέσων από το Ισλαμικό Κράτος «αποδεικνύει την αυξανόμενη απελπισία τους, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται πάνω τους από τους βομβαρδισμούς και την προέλαση των ιρακινών στρατευμάτων». Ο ειδικός των χημικών όπλων, Μάλκολμ Ντάντο, ανέφερε ότι τα αέρια χλωρίου είναι πολύ διαδεδομένα. «Χρησιμοποιούνται ευρέως και η διάδοσή τους είναι γενικευμένη, καθώς οι βιομηχανικές τους εφαρμογές είναι πάμπολλες» είπε ο δρ Ντάντο στο Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή