Διαταγή παύσης πυρός κατά «Ισλαμικού Κράτους»

Διαταγή παύσης πυρός κατά «Ισλαμικού Κράτους»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Παύση της επίθεση στο Τικρίτ διέταξαν χθες οι Ιρακινοί επιτελείς, ζητώντας από τη δυτική συμμαχία την ενίσχυση των αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι ισλαμιστές μαχητές φέρονται να έχουν ναρκοθετήσει τις προσβάσεις προς το κέντρο της πόλης, το οποίο συνεχίζουν να κρατούν. Η επίθεση εναντίον του Τικρίτ, η μεγαλύτερη κατά του Ισλαμικού Κράτους, έχει αντιμετωπίσει δυσχέρειες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Οι μαχητές του ΙΚ έχουν οχυρωθεί αποτελεσματικά στο δίκτυο ανακτόρων του Σαντάμ και έχουν ναρκοθετήσει τις οδικές προσβάσεις σε αυτά.

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη συνοικία Καντισίγια στο βόρειο Τικρίτ, καθώς και τα νότια και δυτικά προάστια της πόλης. Οι ισλαμιστές βρίσκονται έτσι περικυκλωμένοι στο κέντρο, με την «πλάτη» των δυνάμεών τους στον Τίγρητα ποταμό. Η διάταξη αυτή, όμως, ευνοεί τους ισλαμιστές, που δεν έχουν δίοδο διαφυγής και αναμένεται έτσι να πολεμήσουν σκληρά για τις ζωές τους.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως αεροπορική υποστήριξη, ανεξάρτητα από πού θα προέλθει» είπε ο υφυπουργός Αμυνας του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Λαμί, υπονοώντας ότι η Βαγδάτη καλωσορίζει την άμεση εμπλοκή ιρανικών αεροσκαφών. Το Ιράν συμμετέχει ήδη στην επίθεση κατά του Τικρίτ, παρέχοντας συμβούλους και ελαφρύ οπλισμό.

«Αποφασίσαμε να παύσουμε προσωρινά την επίθεση στην επαρχία Σαλαχουντίν, ώστε να περιορίσουμε τις απώλειες μεταξύ των ηρωικών μας δυνάμεων και να προστατεύσουμε τις υποδομές που απέμειναν» είπε ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Μοχάμεντ αλ Γκαμπάν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Σαμάρα, 95 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα, στρατηγός Τζον Αλεν, μίλησε χθες σε σύσκεψη Ιρακινών και ξένων αξιωματούχων, υπογραμμίζοντας την ελπίδα του ότι το Τικρίτ θα βρίσκεται σύντομα στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου του Ιράκ, Ραφίντ αλ Τζαμπούρι, επανέλαβε τις εκκλήσεις για περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή