Σουηδική κυβέρνηση κατά αραβικού κόσμου

Σουηδική κυβέρνηση κατά αραβικού κόσμου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός ελαχίστου χρόνου, η σουηδική κυβέρνηση μειοψηφίας εναντιώθηκε σε Ισραήλ και αραβικό κόσμο καθώς η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον φεμινισμό. Η ατζέντα της Σουηδής πολιτικού αποκαλύπτει την αναζήτηση της ταυτότητας της χώρας και την αντιπαράθεση για το αν θα πρέπει να εξελιχθεί σε «υπερδύναμη της ηθικής» ή να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την εξαγωγική οικονομία.

Μετά την ακύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία εξαιτίας της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τελευταία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Στοκχόλμη, ενώ ενδέχεται να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Η Βάλστρεμ, η οποία διατέλεσε επίτροπος Ε.Ε., υποσχέθηκε στους συμπατριώτες της «φεμινιστική» εξωτερική πολιτική και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ραβδισμό του Σαουδάραβα μπλόγκερ «μεσαίωνα», γεγονός που έκανε πολιτικούς σχολιαστές να την επαινέσουν επειδή όρθωσε το ανάστημά της έναντι της Σ. Αραβίας. «Δεν πρόκειται να πάρω πίσω τις δηλώσεις μου για τα δικαιώματα των γυναικών, τη δημοκρατία και το ότι δεν πρέπει να ραβδίζονται οι μπλόγκερ», δήλωσε ευθαρσώς, αναφερόμενη στην καταδίκη του Ραΐφ Μπανταουί σε χίλιους ραβδισμούς.

Ωστόσο η Σουηδία είναι ο 12ος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο. Πιθανώς η διαμορφωθείσα ένταση με τη Σ. Αραβία ενδεχομένως να μην είναι δημιούργημα της Βάλστρεμ. Χαρακτηριστικά ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στεφάν Λέβεν, είχε ταχθεί υπέρ μιας αναθεωρημένης συμφωνίας με την εν λόγω χώρα, θέση στην οποία έθεσαν βέτο οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Τέλος, πρώτη ενέργεια της Βάλστρεμ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, γεγονός που έκανε το Ισραήλ να ανακαλέσει τον πρέσβη του στη Στοκχόλμη και εξόργισε τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή