Γαλλία: Προς θεσμοθέτηση η παρακολούθηση

Γαλλία: Προς θεσμοθέτηση η παρακολούθηση

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Νομίμως θα μπορούν εφεξής να δραστηριοποιούνται οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες εντός της χώρας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα υποβληθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι έξι υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας θα μπορούν έτσι, χωρίς προηγούμενη εισαγγελική ή δικαστική παραγγελία, να τοποθετούν συσκευές ηχητικής παρακολούθησης και κάμερες σε οχήματα, γραφεία και κατοικίες, να τοποθετούν συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού GPS, να ερευνούν το περιεχόμενο υπολογιστών και εφαρμογών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο διαδίκτυο.

Παρότι τις μεθόδους αυτές αξιοποιούσαν ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι δραστηριότητές τους ήταν παράνομες και μπορούσαν να προσβληθούν δικαστικά. Σε μια προσπάθεια να προλάβει την κατακραυγή για την κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, η κυβέρνηση πρόκειται να θεσμοθετήσει ανεξάρτητη διοικητική επιτροπή, η οποία θα ελέγχει την «αναλογικότητα» των μέσων, ανάλογα με την απειλή.

Το νομοσχέδιο αποτελεί απάντηση της κυβέρνησης στις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, προσφέροντας στις διωκτικές υπηρεσίες νέα, ενισχυμένα μέσα παρακολούθησης υπόπτων.

Οι μυστικές υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να ερευνούν «σε πραγματικό χρόνο» τα ηλεκτρονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών μέσω Skype, Facebook και Twitter, ενώ η κυβέρνηση έχει καταθέσει αίτημα στις εταιρείες μηχανών αναζήτησης, ώστε αυτές να καταγγέλλουν κάθε ύποπτη κίνηση χρηστών, παρά τον παραδοσιακό δισταγμό των εταιρειών να παραδίδουν στοιχεία χρηστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή