Διχασμένη η Ε.Ε. απέναντι στη Μόσχα

Διχασμένη η Ε.Ε. απέναντι στη Μόσχα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος συνεχίστηκαν χθες για δεύτερη ημέρα οι πανηγυρικές εκδηλώσεις με αφορμή την πρώτη επέτειο της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία και της ενσωμάτωσής της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev 22-M3, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αναπτύχθηκαν στην Κριμαία για να πάρουν μέρος στα στρατιωτικά γυμνάσια που διέταξε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και στα οποία προβλέπεται να πάρουν μέρος 40.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, επανέλαβε την αποδοκιμασία των Ευρωπαίων εταίρων για την «παράνομη προσάρτηση» της χερσονήσου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της «για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίησή της».

Απαντώντας στην κ. Μογκερίνι, ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, δήλωσε χθες ότι «δεν υπάρχει κατάληψη της Κριμαίας», για να προσθέσει: «Η Κριμαία είναι περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και φυσικά το καθεστώς των περιοχών μας δεν είναι ζήτημα προς συζήτηση με τρίτους».

Διά στόματος της εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιν Ψάκι, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας όσο η Κριμαία θα τελεί υπό ρωσικό έλεγχο. Το ακανθώδες ζήτημα των κυρώσεων θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Eνωσης κατά την αυριανή σύνοδο κορυφής. Χθεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διχασμένες ως προς τη στάση τους έναντι της Ρωσίας, καθώς αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, δεν θα επιθυμούσαν σ’ αυτή τη φάση μια απόφαση για επέκταση των κυρώσεων πέραν του Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία – συμφωνία, η οποία επετεύχθη πρόσφατα στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ύστερα από γαλλογερμανική διαμεσολάβηση.

Παραβιάσεις

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε μεγάλο βαθμό τηρείται, ενώ έχει προχωρήσει και η αποχώρηση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, δεν λείπουν οι σποραδικές παραβιάσεις που συνδαυλίζουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ειρήνευσης. Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Αντρέι Λισένκο, δήλωσε ότι τρεις στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με ελαφρά όπλα, κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Πάντως, την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προχωρούσε σε δύο χειρονομίες καλής θέλησης έναντι των ρωσόφωνων αυτονομιστών, που ελέγχουν τις βιομηχανικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οπως δήλωσε ο Ποροσένκο, η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές αυτές, που δοκιμάζονται σκληρά από τον εμφύλιο πόλεμο. Λίγο αργότερα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που θεσπίζει ειδικό καθεστώς περιορισμένης αυτονομίας για τις ρωσόφωνες, ανατολικές περιοχές, υπό τον όρο ότι θα επαναληφθούν οι περιφερειακές εκλογές, υπό τον έλεγχο των κεντρικών αρχών.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα αποτελέσουν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης κατά την επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 17 Απριλίου, όπως έγινε χθες γνωστό.

Τέλος, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η αυριανή σύνοδος κορυφής της E.E. θα συζητήσει πρόταση της προεδρεύουσας Λεττονίας για τη δημιουργία ειδικής ομάδας επικοινωνίας, με αποστολή την αντιμετώπιση της ρωσικής «προπαγάνδας», όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα, γύρω από την ουκρανική κρίση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή