Συλλήψεις για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Συλλήψεις για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οκτώ ύποπτοι για συμμετοχή στη μεγαλύτερη σφαγή επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνελήφθησαν χθες στη Σερβία.

Πρόκειται για τον διοικητή και μέλη ειδικής μονάδας του σερβοβοσνιακού υπουργείου Εσωτερικών, που κατηγορούνται ότι διέπραξαν τη μαζική εκτέλεση μουσουλμάνων στον θύλακα της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995.

«Φαίνεται ότι η Σερβία επιτέλους ξύπνησε και ασχολείται με τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα» είπε η Σούχρα Σινάνοβιτς, της οποίας ο σύζυγος ήταν ένας από τους 8.000 σφαγιασθέντες.

Η μονάδα του διοικητή Νεντέλτζκο Μιλιντράγκοβιτς, γνωστού και ως «Νέτζο ο χασάπης», κατηγορείται για τη σφαγή περίπου 1.000 μουσουλμάνων ανδρών και ανηλίκων αγοριών σε αποθήκη στη Σρεμπρένιτσα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Μιλιντράγκοβιτς και οι επτά υφιστάμενοί του θα δικαστούν στη Σερβία και όχι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη. «Είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση που αφορά ανθρώπους που είναι ύποπτοι για τη διάπραξη της σφαγής αυτής καθαυτήν» είπε ο Σέρβος αντεισαγγελέας, αρμόδιος για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς.

Το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει χαρακτηρίσει τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα έγκλημα πολέμου. Η εξόντωση των μουσουλμάνων της Βοσνίας, που είχαν καταφύγει στον προστατευόμενο από τον ΟΗΕ θύλακα της Σρεμπρένιτσα, διήρκεσε αρκετές ημέρες αφότου η υποτιθέμενη προστατευόμενη περιοχή έπεσε στα χέρια των σερβοβοσνιακών δυνάμεων. Τον Ιούλιο συμπληρώνονται 20 χρόνια από το γεγονός.

«Ο Μιλιντράγκοβιτς και άλλοι κατηγορούνται ότι μετέφεραν με 15 λεωφορεία άνδρες από τη Σρεμπρένιτσα στην Κράβιτσα, όπου τους εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες» είπε αξιωματούχος που σχετίζεται με την υπόθεση. «Πρώτα τους πυροβόλησαν και εν συνεχεία πέταξαν προς το μέρος τους χειροβομβίδες».

Υπόδικοι για την πολιτική ευθύνη και τη στρατιωτική διοίκηση κατά τη διάρκεια της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα είναι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Σερβοβόσνιος στρατιωτικός διοικητής Ράτκο Μλάντιτς. Ο πρώτος συνελήφθη το 2008 και ο δεύτερος το 2011, ενώ αμφότεροι δικάζονται στη Χάγη για αδικήματα, στα οποία περιλαμβάνεται και η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή