Ταραχές και επεισόδια στη Φρανκφούρτη

Ταραχές και επεισόδια στη Φρανκφούρτη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Με εμπόλεμη ζώνη έμοιαζαν χθες οι δρόμοι της Φρανκφούρτης, την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι έκοβε τη γαλάζια κορδέλα των εγκαινίων του νέου κτιρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην πολιτική της λιτότητας συγκρούστηκαν με την αστυνομία, προσπαθώντας να φθάσουν στα νέα γραφεία, η κατασκευή των οποίων κόστισε 1,3 δισ. ευρώ.

Το απόγευμα, πάνω από 15.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την καταμέτρηση της αστυνομίας, ή πάνω από 20.000, σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανωτών, γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία Ρέμερ, στο κέντρο της πόλης, εκφράζοντας με ειρηνικό τρόπο την αντίθεσή τους στην ΕΚΤ. «Εσείς είστε οι πραγματικοί βάνδαλοι, ο δικός σας βανδαλισμός γίνεται σε πλανητική κλίμακα» είπε από το βήμα της συγκέντρωσης η Καναδή ακτιβίστρια και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν, αναφερόμενη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο βήμα των ομιλητών υπήρχε πανό με ελληνική σημαία και το σύνθημα «αλληλεγγύη α λα ελληνικά» -«διαγραφή χρέους τώρα».

Από τις συγκρούσεις που είχαν γίνει νωρίτερα, είχαν τραυματισθεί 128 διαδηλωτές και 20 αστυνομικοί, είχαν προκληθεί ζημιές σε καταστήματα, ενώ η πυροσβεστική είχε κληθεί να επέμβει σε 47 εστίες πυρκαγιάς. Μεταξύ άλλων κάηκαν αστυνομικά οχήματα, κάδοι σκουπιδιών και λάστιχα, ενώ οι φωτογράφοι έσπευσαν να απαθανατίσουν την εικόνα των ουρανοξυστών του μεγαλύτερου τραπεζικού κέντρου της Γερμανίας ανάμεσα στα πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού. Πολλές επιχειρήσεις και τουλάχιστον τέσσερα σχολεία δεν λειτούργησαν λόγω των διαδηλώσεων.

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί έξω» είπε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στους περίπου 100 προσκεκλημένους που παρακολούθησαν τη σύντομη τελετή εγκαινίων. Οι προσκεκλημένοι, καθώς και οι λιγοστοί δημοσιογράφοι, έφθασαν στον νεότευκτο ουρανοξύστη, με ισχυρή αστυνομική προστασία, με ειδικό λεωφορείο από αυτοκινητόδρομο, στον οποίο είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία.

«Πρόκειται για ένα λειτουργικό κτίριο που αποτελεί σύμβολο για τη συνεργασία στην Ευρώπη» είπε ο Ντράγκι, τονίζοντας ότι κακώς δέχεται η ΕΚΤ τόσες επικρίσεις.

«Ο ρόλος μας είναι να αμβλύνουμε τις κρίσεις» είπε, σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη δεν είναι πολιτική ένωση και ότι η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη μόνο για τη νομισματική πολιτική.

Δηλώσεις

Η Ζάρα Βαγκεκνέχτ, στέλεχος του γερμανικού αριστερού κόμματος Linke είπε στους συγκεντρωμένους ότι ο ρόλος της ΕΚΤ είναι πολύ μεγαλύτερος. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να κυβερνάται από την ΕΚΤ» είπε η Βαγκεκνέχτ. «Η ΕΚΤ είναι μια γερμανική δικτατορία σε νέα έκδοση, μία δικτατορία που διευκολύνει τον καπιταλισμό» δήλωσε ο Βρετανός μαρξιστής Ντέιβιντ Χάρβεϊ στη γερμανική εφημερίδα Freitag.

«Η ΕΚΤ είναι λάθος στόχος» έγραψε στην γερμανική Handelsblatt ο αναλυτής Ολιβερ Στοκ. «Το γεγονός ότι η κατάσταση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται, δεν οφείλεται στην ΕΚΤ. Στην Ελλάδα οι λογικές μεταρρυθμίσεις συνδυάστηκαν με άνιση κατανομή βαρών. Αυτό δεν αποτελεί συνέπεια της πολιτικής της ΕΚΤ ή της τρόικας, στην οποία μετέχει η ΕΚΤ, είναι θέμα κυβερνητικών χειρισμών στην Αθήνα». Ο αρθρογράφος υποστήριξε ότι η ΕΚΤ «δεν έχει κατορθώσει να εξηγήσει τον ρόλο της».

«Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα κατανόησης των όσων κάνει η ΕΚΤ για τη συνοχή της Ευρώπης» δήλωσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι «ουδείς δικαιούται να απειλεί τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα αστυνομικών και πυροσβεστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή