Αναβαθμίζεται ο ρόλος ιαπωνικών Εν. Δυνάμεων

Αναβαθμίζεται ο ρόλος ιαπωνικών Εν. Δυνάμεων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKΙO. Συμφωνία που αναβαθμίζει τον έως τώρα περιορισμένο ρόλο των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων επετεύχθη χθες στους κόλπους του ιαπωνικού κυβερνητικού συνασπισμού. Οι αλλαγές θα αποτυπωθούν στην ανανεωμένη εκδοχή του αμυντικού συμφώνου ΗΠΑ – Ιαπωνίας, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Απρίλιο.

Πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση του κειμένου της συμφωνίας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ιαπωνικής ασφάλειας, από το 1997. «Επιβεβαιώσαμε τις κοινές μας απόψεις σχετικά με τις κατευθύνσεις της νομοθεσίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Μασαχίκο Κομούρα. Το LDP συγκυβερνά με το φιλειρηνικό κόμμα Κομέιτο και η χθεσινή συμφωνία δείχνει ότι το κόμμα ήρε τις αντιρρήσεις του για τις κατευθύνσεις της πολιτικής του Ιάπωνα πρωθυπουργού Αμπε.

Το ψήφισμα που πέρασε η κυβέρνηση Αμπε τον Ιούλιο προαναγγέλλει τροποποίηση των αρχών που διέπουν τις τελευταίες έξι δεκαετίες την πολιτική ασφάλειας της Ιαπωνίας. Εως τώρα, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που ονομάζονται «δυνάμεις αυτοάμυνας», δεν επιτρεπόταν να επιχειρήσουν εκτός των ιαπωνικών συνόρων στο πλαίσιο της αρχής της συλλογικής ασφάλειας. Το ψήφισμα του Ιουλίου επιτρέπει στις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν την ελάχιστη δυνατή στρατιωτική βία σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση στενός σύμμαχος της χώρας. Για να υπάρξει ιαπωνική συμμετοχή πρέπει να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως το να υφίσταται απειλή για την ίδια την Ιαπωνία ή να μην υπάρχει εναλλακτική λύση. A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή