Στροφή Νετανιάχου υπό την πίεση Αμερικής και Ε.Ε.

Στροφή Νετανιάχου υπό την πίεση Αμερικής και Ε.Ε.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάγκα και θεοί πείθονται. Την περασμένη Δευτέρα, παραμονή των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια αλίευσης ψήφων από την ακροδεξιά, δεσμεύτηκε ότι, όσο είναι πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος. Ακόμη και χθες το πρωί, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του, ο υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιαλόν, δήλωνε στο BBC ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα ήταν οικονομικά μη βιώσιμο και, από την άποψη της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ, απαράδεκτο.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ο Νετανιάχου πραγματοποίησε θεαματική «κυβίστηση» όταν, στη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, δήλωσε: «Δεν επιδιώκω λύση στη βάση του ενός κράτους. Επιθυμώ μια βιώσιμη, ειρηνική λύση στη βάση των δύο κρατών (σ.σ. Ισραήλ και Παλαιστίνης). Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες».

Ο λόγος της οβιδιακής μεταμόρφωσης του Ισραηλινού πολιτικού είναι μάλλον προφανής: η πίεση της διεθνούς κοινότητας, όπως εκφράστηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, την Ε.Ε. και κυρίως από τις ΗΠΑ ήταν τόσο έντονη, που ούτε ο σκληροπυρηνικός νικητής των ισραηλινών εκλογών μπορούσε να αγνοήσει.

Η προειδοποιητική βολή εκτοξεύθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου Ομπάμα, Τζον Ερνεστ, ο οποίος προειδοποίησε ευθέως το Ισραήλ ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αναθεωρήσει τη γραμμή της αναφορικά με την προώθηση λύσης στο Παλαιστινιακό. Το τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο, έγινε σαφές από χθεσινό ρεπορτάζ των New York Times. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ασκήσει βέτο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, κάτι που επιδιώκουν οι αραβικές χώρες και μέχρι τώρα εμπόδιζε η Ουάσιγκτον.

Απομένει να αποδειχθεί, μετά τη ρητορική αναδίπλωση Νετανιάχου, αν αυτή θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικής ή αν πρόκειται απλώς για προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν χθες τα τελικά αποτελέσματα των ισραηλινών εκλογών της 17ης Μαρτίου. Το κόμμα «Λικούντ» του Νετανιάχου κέρδισε τελικά 30 έδρες έναντι 24 του κυριότερου αντιπάλου του, της κεντροαριστερής «Σιωνιστικής Ενωσης».

O πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρεουβέν Ριβλίν, αναμένεται να δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου, ο οποίος θα έχει μπροστά του διάστημα 42 ημερών.

Πιθανή συνεργασία

Στην προσπάθειά του αυτή, μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των ακροδεξιών κομμάτων «Εβραϊκή Εστία» και «Γισραέλ Μπεϊτένου», όπως και των υπερορθόδοξων, θρησκευτικών κομμάτων «Σας» και «Ενωμένος Ιουδαϊσμός», συγκεντρώνοντας αθροιστικά 57 έδρες, έναντι των 61 που απαιτούνται για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ετσι, καθοριστικός αναδεικνύεται ο ρόλος του νέου, κεντρώου κόμματος «Κουλανού», ο ηγέτης του οποίου, Μοσέ Καλόν, πιθανολογείται ότι θα δεχθεί την πρόταση συνεργασίας που του έχει απευθύνει ο Νετανιάχου, χαρίζοντάς του κοινοβουλευτική αυτοδυναμία 67 εδρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή