Εμπορικές κυρώσεις κατά Ρωσίας ώς τον Ιούλιο

Εμπορικές κυρώσεις κατά Ρωσίας ώς τον Ιούλιο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εσφαλμένη χαρακτήρισε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ την πρώιμη χαλάρωση της διπλωματικής πίεσης πάνω στη Μόσχα, εφόσον η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν τηρείται κατά γράμμα.

Τα σχόλια της Γερμανίδας καγκελαρίου εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας της, με στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να διατηρήσουν τις εμπορικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες εκπνέουν τον Ιούλιο. «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να άρουμε τις κυρώσεις εφόσον η συμφωνία του Μινσκ δεν έχει τηρηθεί. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος» είπε η κ. Μέρκελ, μιλώντας χθες στην Μπούντεσταγκ, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

Η καγκελάριος αναμένεται να συναντήσει σημαντικές δυσκολίες στην προσπάθειά της να πείσει τους εταίρους της, λόγω του μειωμένου τους ενθουσιασμού. Παρότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη επιθυμούν να στείλουν αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα, ανανεώνοντας τις κυρώσεις, άλλα υπογραμμίζουν την ανάγκη πίστωσης χρόνου, ώστε οι συμφωνίες του Μινσκ να «έχουν μία ευκαιρία να λειτουργήσουν».

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο Ομπάμα, η κ. Μέρκελ εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του για διατήρηση των κυρώσεων, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Ευθεία έκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. απηύθυνε χθες ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, καλώντας τους Ευρωπαίους να μελετήσουν σοβαρά την ανανέωση των κυρώσεων ή ακόμη και την ενίσχυσή τους. Ο κ. Γιατσένιουκ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημά του για ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ ή της Ε.Ε. στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή