Ο Ομπάμα καλεί την Τεχεράνη να «γεφυρώσει» το χάσμα για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Ο Ομπάμα καλεί την Τεχεράνη να «γεφυρώσει» το χάσμα για το πυρηνικό της πρόγραμμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση στο Ιράν να «εκμεταλλευθεί την ιστορική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα», απεύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει, αλλά διαφορές παραμένουν», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, υποτιτλισμένο στα φαρσί, που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία του Νορούζ, του νέου ιρανικού έτους.

Αναφερόμενος στις «ελπίδες για πρόοδο ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ», ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θέλησε να απευθυνθεί απευθείας στον ιρανικό λαό και τους ηγέτες του, τη στιγμή που συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις στη Λωζάνη της Ελβετίας.

«Εδώ και έναν χρόνο, καταλήξαμε σε προσωρινή συμφωνία και οι δύο πλευρές τήρησαν τις δεσμεύσεις τους», είπε επισημαίνοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι «στις δύο χώρες μας και εκτός αυτών» που αντιτίθενται σε μία διπλωματική διευθέτηση.

«Επί δεκαετίες, οι χώρες μας χωρίζονται από την καχυποψία και τον φόβο…έχουμε μία ευκαιρία να προχωρήσουμε και αυτή θα είναι επωφελής για τις χώρες μας και για τον κόσμο για πολλά χρόνια. Είμαι πεπεισμένος ότι οι χώρες μας έχουν μία ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα κατά ειρηνικό τρόπο και δεν πρέπει να την χάσουμε», είπε.

«Μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει ώστε να ανοίξουν οι πόρτες σε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς , τους Ιρανούς που δώσατε τόσα στον κόσμο».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ιρανός ομόλογός του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ έκαναν χθες λόγο από τη Λωζάνη για πρόοδο στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Οι μεγάλες δυνάμεις του σχήματος "5+1" και η Τεχεράνη άρχισαν τη Δευτέρα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη "πολιτικής" συμφωνίας πριν από την 31η Μαρτίου για την επίλυση του θέματος που δηλητηριάζει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και περισσότερο από δώδεκα χρόνια.

Η συμφωνία πλαίσιο θα εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων και θα προβλέπει τον έλεγχο των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα της προοδευτικής άρσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή