Βρετανία: Απόφαση αποκάλυψης πολυετούς υπόθεσης κακοποίησης ανηλίκων

Βρετανία: Απόφαση αποκάλυψης πολυετούς υπόθεσης κακοποίησης ανηλίκων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε να προστατευθούν όσοι δίνουν στοιχεία για το δίκτυο παιδεραστίας, στο οποίο ενεπλάκησαν και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αργότερα. Οι αστυνομικοί που είχαν ερευνήσει μία από τις υποθέσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχαν υποχρεωθεί να διακόψουν τις έρευνες, όταν απειλήθηκαν με διώξεις με βάση τον νόμο περί Κρατικών Μυστικών.

«Δεν θέλω να δω κανένα να διώκεται επειδή αποκάλυψε τέτοια αδικήματα», δήλωσε ο Κάμερον στη Βουλή, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian. Η Επιτροπή Δεοντολογίας της βρετανικής αστυνομίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ερευνά 14 κατηγορίες για συγκάλυψη κακοποίησης ανηλίκων. Τα περιστατικά τοποθετούνται χρονικά από τη δεκαετία του 1970 ώς και την πρώτη δεκαετία του αιώνα που διανύουμε.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ξεκίνησε το 2012 την επιχείρηση Fairbank, με στόχο να διαπιστώσει αν υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί εμπλέκονταν σε οργανωμένο δίκτυο κακοποίησης. Ομως, όπως φαίνεται, στοιχεία είχαν πέσει στην αντίληψη αστυνομικών στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, αλλά οι έρευνες δεν προχωρούσαν εξαιτίας πολιτικών παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με έρευνα της εκπομπής Newsnight, αστυνομικοί συνέλαβαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 τον βουλευτή των Φιλελευθέρων Σίριλ Σμιθ την ώρα που οδηγούσε. Στο όχημά του βρέθηκαν φωτογραφίες και ενοχοποιητικά στοιχεία για σεξουαλικά πάρτι στα οποία εμπλέκονταν νεαροί έφηβοι. Ο Σμιθ αφέθηκε ελεύθερος μόλις έκανε ένα «τηλεφώνημα στο Λονδίνο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποθέσεις αυτές έρχονται στο φως τώρα, πολλές δεκαετίες αργότερα, και αφού κάποιοι από τους πρωταγωνιστές, όπως ο Σμιθ, έχουν αποδημήσει. Κάτι παρόμοιο παρατήρησε η βρετανική κοινωνία στην περίπτωση του «αστέρα» του BBC Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του κακοποιούσε κοπέλες, υπολογίζοντας ότι η φήμη, τα χρήματα και η εξουσία του θα απέτρεπαν τις αποκαλύψεις – όπως και συνέβη, αφού τα θύματά του μίλησαν μόνο μετά τον θάνατό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή