ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πύργος του Αϊφελ χάθηκε στην αιθαλομίχλη

o-pyrgos-toy-aifel-chathike-stin-aithalomichli-2074289

Πεκίνο θυμίζει τις τελευταίες ημέρες η Πόλη του Φωτός αλλά και γενικότερα ο γαλλικός βορράς που παραμένουν καλυμμένα από ένα πυκνό πέπλο αιθαλομίχλης.

Ο Πύργος του Αϊφελ, το παγκόσμιο σύμβολο της χώρας, εξαφανίστηκε μέσα στην καφετιά αιθαλομίχλη. Ο αρμόδιος φορέας που αξιολογεί την ποιότητα της παρισινής ατμόσφαιρας, Airparif, ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ρύπανσης έχουν κυριολεκτικώς σπάσει ρεκόρ, ότι δεν εμφανίζουν διακυμάνσεις και βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο συναγερμού.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας μετριέται συνήθως σε μικροσωματίδια (ή καλύτερα στη συγκέντρωση μικροσωματιδίων με διάμετρο μικρότερη από δέκα μικρόν). Κύριες πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τα αυτοκίνητα, η θέρμανση των κτιρίων αλλά και η βαριά βιομηχανία. Πάντως, πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία είναι μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόν και τα οποία φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στους πνεύμονες και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Ως ασφαλές επίπεδο για τους ρύπους PM10 (οι οποίοι έχουν διάμετρο 10 μικρόν) έχουν καθοριστεί τα 80 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Από την Τετάρτη το πρωί έχουν εφαρμοστεί κάποια μέτρα έκτακτης ανάγκης όπως παραδείγματος χάρη έχει καθοριστεί ως ανώτατη ταχύτητα οχημάτων στο οδικό δίκτυο γύρω από το Παρίσι τα 20 χιλιόμετρα. Οι αρχές μπορούν να λάβουν μέτρα όπως είναι η εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων και η δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η μεγάλη ρύπανση φαίνεται ότι πυροδότησε και μείζονα πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή ακριβώς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διευκολύνουν τη ζωή στην ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Η δήμαρχος της Πόλης του Φωτός Αν Χινταλγκό κάλεσε τις αρχές να επιβάλουν εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αίτημα που η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργός Περιβάλλοντος, Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ταλαιπωρούσε, κατά κύριο λόγο, τους φτωχότερους κατοίκους των προαστίων.