Επιδείνωση σχέσεων ΗΠΑ – Ισραήλ

Επιδείνωση σχέσεων ΗΠΑ – Ισραήλ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυόμισι μέρες πήρε στον Μπαράκ Ομπάμα να σηκώσει το τηλέφωνο και να συγχαρεί τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την εκλογική του νίκη. Το γεγονός μιλάει από μόνο του για το σημείο ναδίρ στο οποίο έχουν βυθιστεί οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τον βασικό σύμμαχο, χρηματοδότη και προστάτη του. Ωστόσο η συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών, το βράδυ της Πέμπτης, έδειξε ότι τα χειρότερα, κατά πάσα πιθανότητα, έπονται.

«Ο πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) ότι θα χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις πολιτικές μας, ύστερα από τις νέες θέσεις του πρωθυπουργού και τα σχόλιά του αναφορικά με τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Η αναφορά στις «νέες θέσεις» του Νετανιάχου παρέπεμπε στη δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μία ημέρα προτού ανοίξουν οι κάλπες, ότι όσο είναι πρωθυπουργός δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος.

Λίγες ώρες πριν από το τηλεφώνημα Ομπάμα, ο Νετανιάχου είχε προσπαθήσει να κατευνάσει την οργή του Λευκού Οίκου αναθεωρώντας, φραστικά, την εμπρηστική του τοποθέτηση. «Ποτέ δεν απέσυρα τη θέση που είχα εκφράσει προ εξαετίας στο Πανεπιστήμιο Μπαρ – Ιλάν, όταν τάχθηκα υπέρ ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, που θα αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος», δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια συνέντευξης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Αυτό που άλλαξε είναι η πραγματικότητα», προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επικαλούμενος την άρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να αναγνωρίσει τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και να αποκηρύξει τον συνεχιζόμενο έλεγχο της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν πείσθηκε από τη «μισή» μεταστροφή του Νετανιάχου. Οπως υπονοούν δηλώσεις στενών συνεργατών του, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναθεωρήσουν το καθεστώς των σχέσεών τους με το Ισραήλ ή ακόμη και να δεχθούν την αναγνώριση του «Κράτους της Παλαιστίνης» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που επίμονα ζητεί η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά εμπόδιζε, μέχρι τώρα, η Ουάσιγκτον, κάνοντας χρήση του βέτο.

«Οι μέχρι τούδε κινήσεις των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη βασίζονταν στην ιδέα ότι η λύση των δύο κρατών είναι η καλύτερη», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ. «Τώρα ο σύμμαχός μας (το Ισραήλ) σε αυτές τις συνομιλίες λέει ότι δεν δεσμεύεται πλέον από αυτή τη λύση», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο ριζικής αλλαγής της αμερικανικής στάσης.

Επιπλέον, ο Τζος Ερνεστ αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «συζήτησε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου τις πρόσφατες δηλώσεις του για τους Αραβες Ισραηλινούς». Την ημέρα των εκλογών, ο Νετανιάχου κατήγγειλε τους αριστερούς αντιπάλους του στο Ισραήλ ότι «κουβαλάνε αγεληδόν» τους (παλαιστινιακής καταγωγής) Αραβες ψηφοφόρους στα εκλογικά κέντρα για να εξασφαλίσουν τη νίκη. Μια δήλωση που θορύβησε ακόμη περισσότερο τον Λευκό Οίκο, καθώς ερμηνεύθηκε ως δηλωτική μιας πολιτικής διακρίσεων σε βάρος της αραβικής μειονότητας.

Oι Ρεπουμπλικανοί

Πάντως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπορεί εν μέρει να παρηγορηθεί με την ισχυρή υποστήριξη που του παρέχουν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Επιβεβαιώνοντας τον ανθεκτικό δεσμό μεταξύ αμερικανικής και ισραηλινής Δεξιάς, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ, έκανε γνωστό ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ στα τέλη αυτού του μήνα. Μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η 31η Μαρτίου έχει τεθεί ως προθεσμία για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή