Προς τέταρτη κυβέρνηση Νετανιάχου

Προς τέταρτη κυβέρνηση Νετανιάχου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νίκη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις εκλογές του Ισραήλ, την Τρίτη, ήταν τόσο σαρωτική και οι θέσεις που του χάρισαν την νίκη αυτή είχαν τόσο εμφανή απόσταση από τα διεθνώς αποδεκτά, ώστε να δημιουργούνται εύλογες απορίες για το ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου κέρδισε υποσχόμενος ότι δεν θα δημιουργηθεί ποτέ, όσο εκείνος κυβερνά, παλαιστινιακό κράτος.

Απομάκρυνε, έτσι, το τελευταίο φύλλο συκής των αμερικανικών κυβερνήσεων. Ηταν γνωστό ότι δεν υπάρχει ειρηνευτική διαδικασία και ότι, όταν υπήρχε, αποτελούσε πρόφαση διπλωματικής κινητικότητας, ώστε να εξακολουθούν ανενόχλητα η εποικιστική δραστηριότητα, η κατοχή και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος των Παλαιστινίων. Τώρα, όμως, αυτό ελέχθη ανοικτά και οι απόπειρες του Νετανιάχου, μετά τις εκλογές, να μετριάσει τις εντυπώσεις, δεν φαίνεται να έπεισαν τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι θα χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις πολιτικές μας, ύστερα από τις νέες θέσεις του πρωθυπουργού και τα σχόλιά του αναφορικά με τη λύση των δύο κρατών» είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, περιγράφοντας τι δήλωσε ο Ομπάμα στον Νετανιάχου όταν τελικά αποφάσισε να τον συγχαρεί, δυόμισι ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Αν ο Νετανιάχου είχε αντικατασταθεί από τον αντίπαλό του, τον Ισαάκ Χέρτσογκ, το κίνημα για το μποϊκοτάζ, την αποεπένδυση και τις κυρώσεις κατά του Ισραήλ θα ξεφούσκωνε και οι πιέσεις προς τη χώρα θα σταματούσαν, καθώς θα δημιουργείτο η εντύπωση ότι κάτι αλλάζει. Ενας νέος πρωθυπουργός θα εμπλεκόταν σε μια νέα “ειρηνευτική διαδικασία”, βασισμένη στα προηγούμενα αποτυχημένα μοντέλα, που θα αποτύγχαναν ξανά, γιατί θα έλειπε η ουσιαστική πίεση προς το Ισραήλ να αλλάξει την αξιοθρήνητη συμπεριφορά του» έγραψε στους «Times» της Νέας Υόρκης ο επικεφαλής της Αμερικανικής Εκστρατείας για τον Τερματισμό της Ισραηλινής Κατοχής, Γιουσέφ Μουναγέρ. «Τώρα, η πίεση θα ενταθεί και γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Νετανιάχου».

Περισσότεροι εποικισμοί

Πάντως, οι Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ, και πολύ περισσότερο όσοι ζουν στα εδάφη που ορίζουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, δεν εξέφρασαν παρόμοια χαρά. Μια τέταρτη κυβέρνηση Νετανιάχου, όπως είναι αυτή που πιθανότατα θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σημαίνει αυξημένες πιθανότητες για νέο πόλεμο, περισσότερους εποικισμούς και συνέχιση των καθημερινών ταπεινώσεων.

Προκειμένου να διεμβολίσει με επιτυχία τα κόμματα στα δεξιά του, ο Νετανιάχου χρησιμοποίησε ανοικτά ρατσιστικό λόγο, εκφράζοντας ουσιαστικά τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι Αραβες που έχουν ισραηλινό διαβατήριο ψηφίζουν στις εκλογές. Το κλασικό πρόβλημα του Ισραήλ (πώς να είναι εβραϊκό κράτος, δημοκρατικό κράτος και να κατέχει ταυτόχρονα τα παλαιστινιακά εδάφη) επιλύεται από τον Νετανιάχου παρακάμπτοντας τον παράγοντα δημοκρατία –για τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης και της Γάζας που επηρεάζονται καθοριστικά από τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ χωρίς να την επιλέγουν και πλέον, όλο και περισσότερο, για το 20% των Ισραηλινών πολιτών που είναι αραβικής καταγωγής.

Μπροστά στο επιδεινούμενο κλίμα, οι Αραβες του Ισραήλ κατέβηκαν στις εκλογές για πρώτη φορά σε ενιαία λίστα, που κατέκτησε την τρίτη θέση, με 14 έδρες, αντί 24 εδρών για την κεντροαριστερή Σιωνιστική Συμμαχία και 30 εδρών για το Λικούντ του Νετανιάχου. Τώρα, ο Νετανιάχου βρίσκεται σε συζητήσεις για μια κυβέρνηση συνασπισμού με άλλα δεξιά, ακροδεξιά και θρησκευτικά κόμματα.

Οι εξελίξεις στρέφουν τα βλέμματα στον βασικό υποστηρικτή του ισραηλινού κράτους στη διεθνή σκηνή, την Ουάσιγκτον. Μεταξύ των απαντήσεων που ακούγεται ότι εξετάζει ο Λευκός Οίκος είναι να αποσύρει τη διπλωματική κάλυψη του Ισραήλ στον ΟΗΕ, επιτρέποντας την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και να αγνοήσει τις ισραηλινές αντιρρήσεις για την εκκολαπτόμενη συμφωνία με την Τεχεράνη. Η παρτίδα μόλις ξεκίνησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή