Η Υεμένη «θωρακίζεται» για να αποκρούσει το ΙΚ

Η Υεμένη «θωρακίζεται» για να αποκρούσει το ΙΚ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι κάλεσε σήμερα τους σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα Σαναά και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά υπουργεία στην πρώτη του ομιλία που μεταδίδεται τηλεοπτικά από τον Φεβρουάριο που διέφυγε από την πρωτεύουσα όπου βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να απομακρύνουν τους εναπομείναντες 100 στρατιώτες τους που βρίσκονταν στην Υεμένη καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση στον τομέα ασφαλείας, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο πηγές στην περιοχή που γνωρίζουν την κατάσταση.

Το CNN μετέδωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες διενεργούσαν επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας κατά της Αλ Κάιντα και ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με αυτή, είναι οι τελευταίες που εξακολουθούν να εδρεύουν στην Υεμένη.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ έκλεισαν την πρεσβεία τους στην Σαναά έπειτα από την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Χούτι.

Χθες Παρασκευή, περισσότεροι από 137 πιστοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με στόχο δύο τεμένη στην πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος Χάντι δεσμεύτηκε παράλληλα να πατάξει την επιρροή που διαθέτει το Ιράν στη χώρα του και κατηγόρησε τους Χούτι ότι εισάγουν την ιδεολογία του ιρανικού καθεστώτος.

Ο ίδιος κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Υεμένη να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, αλλά δεσμεύτηκε να υψώσει την εθνική σημαία στο προπύργιο των Χούτι, το Σαντέχ–κάτι το οποίο ενδεχομένως οι ίδιοι να ερμηνεύσουν ως κάλεσμα στα όπλα.

Ο Χάντι είπε ότι η Υεμένη πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική κατάσταση που υπήρχε προτού οι Χούτι πάρουν τον έλεγχο της Σαναά, αποκαθιστώντας το σύνταγμα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματα της διαδικασίας εθνικού διαλόγου και της πολιτικής μετάβασης υπό την αιγίδα των χωρών του Κόλπου.

Στην ομιλία του κατήγγειλε τους Χούτι χαρακτηρίζοντάς τους "πραξικοπηματίες" και είπε ότι επιθυμεί να αντιμετωπίσει τον σεχταρισμό.

Απαντώντας στις κατηγορίες των Χούτι ότι σχεδιάζει να υποστηρίξει ένα αποσχιστικό κίνημα από τον Νότο, είπε ότι κατέφυγε στο Άντεν προκειμένου να διατηρήσει την ενότητα της χώρας.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι Χούτι, οι οποίοι είναι σύμμαχοι του Ιράν, κατέλαβαν την πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο υποχρέωσαν τον Χάντι σε κατ'οίκον περιορισμό οδηγώντας τον σε παραίτηση.

Έκτοτε, ο Χάντι και οι Χούτι ηγούνται αντίπαλων κέντρων εξουσίας στη βόρεια και στη νότια Υεμένη προκαλώντας φόβους για έναν εμφύλιο ευρείας κλίμακας και ευνοώντας την δράση σουνιτικών τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή